5 ok, amiért a gyermeknek érdemes sportolnia

Napjainkban egyre nagyobb problémát okoz a mozgásszegény életmód, és nem pusztán a felnőttek – hanem a gyermekek körében is. Mindössze a gyermekek 20-30%-a mozog rendszeresen. Ellenben már a legkisebbek is rutinszerűen kezelik az okoseszközöket (telefont, tabletet, adott esetben a laptopot), és általában szívesebben is töltik a szabadidejüket ezek társaságában (a kicsik meséket néznek, a nagyobbak csetelnek, böngésznek, pörgetik a Facebookot és az Instagramot), mint hogy mozogjanak. Pedig a rendszeres testmozgás minden szempontból elengedhetetlen. Lássuk, pontosan miért!

1. Egészségmegőrzés

Sokan tudják, hogy az egészségmegőrzés egyik alappillére a sport, azonban csak kevesen ismerik azokat a problémákat, amelyek kialakulása a mozgásszegény életmódhoz köthető. A teljesség igénye nélkül, ilyen például a cukorbetegség, a zsíranyagcsere-zavar, a magas vérnyomás, vagy épp az elhízás veszélye.

 2. Egészséges énkép

Nem csupán a gyerkőc testtudata, hanem önértékelése, énképe is fejlődik, ha rendszeresen mozog. A sportolók körében sokkal kisebb arányban alakul ki később evészavar (anorexia, bulímia).

3. Szocializáció

A csapatsportoknak köszönhetően a gyerekek szociális készségei is fejlődnek. A rendszeresen sportoló gyermekek hamarabb oldódnak új helyszínen, új társaságban; gyorsabban illeszkednek be ismeretlen közösségbe, nyitottabbá, közvetlenebbé válnak, könnyebben teremtenek kapcsolatot, kötnek új barátságokat.

4. Sikerélmény

Ha a gyermek készségeinek megfelelő mozgásformát választunk, akkor hamar megtapasztalja, milyen érzés a megérdemelt siker. Tudni fogja, hogy az elért eredményekbe mennyi munkát fektetett, érezni fogja, hogy a családja büszke rá, és ezt mind pozitív hatással lesz személyisége fejlődésére.

5. Stresszoldás

A sport a feszültség levezetésének legtermészetesebb módja. Az a gyerkőc, aki hetente 2-3 alkalommal mozog, a mindennapokban is láthatóan energikusabb, kiegyensúlyozottabb; nyugodtabban, higgadtabban kezeli az esetleges konfliktusokat és az iskolában is jobban teljesít.

Az egészséges gyermek az egészséges felnőtt záloga. Ha már kisgyerekkorban rászoktatjuk csemeténket a rendszeres testedzésre, és olyan spotot választunk, amit ő maga is kedvel, akkor a sport szokássá válik, és ez a szokás minden bizonnyal felnőttként elkíséri.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!