Így készítsd fel a gyermek immunrendszerét

Az őszi óvoda-, vagy iskolakezdés időszakában gyakoribbak a rövidebb-hosszabb betegségek a gyermekeknél, hiszen a „biztonságos családi burokból” a gyermek bekerül egy közösségbe, ahol könnyebben terjednek a vírusos nyavalyák. Lássuk, hogy szülőként mit tehetünk, hogy nagyobb eséllyel kerüljük el a betegségeket!

Higiénia

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a rendszeres kézmosás fontosságát. A kezünkön számtalan baktérium képes megtelepedni, amelyek később különféle betegségeket okozhatnak. Gondoljunk csak bele, hogy az otthonunkból kilépve mennyi mindent megfog a gyerek! Ezért fontos, hogy megtanulja, hogy hazaérve, vagy étkezés előtt mindig alaposan mossa meg a kezét (nincs feltétlenül szükség méregdrága szerekre, egy kiadós, szappanos kézmosás is tökéletesen megfelel).

Szellőztessünk

Ügyeljünk rá, hogy minden nap szellőztessük ki a lakást, lefekvés előtt pedig a gyerekszobát is. Ha friss a levegő a helyiségben, a gyerkőc könnyebben elalszik, és alvásminősége is javul, ezáltal pedig erősödik az immunrendszere.

Kiegyensúlyozott étrend

Az őszi időszakban kiemelt figyelmet kell fordítanunk a helyes vitaminbevitelre. A megfelelő mennyiségű D-vitamin, a cink, az omega-3 zsírsavak, a vas és a C-vitamin mind-mind elengedhetetlen a fejlődésben lévő szervezet számára.

Védőoltások

Még az óvoda, iskola megkezdése előtt célszerű beoltatnunk a gyerkőcöt bárányhimlő és agyhártyagyulladás ellen, hiszen egy közösségben sokkal könnyebben terjednek ezek a betegségek.

 

Ha a fentiekre odafigyelünk, akkor a gyermek sokkal kisebb eséllyel fog már az első napok során megbetegedni, azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy ezek az óvintézkedések sem jelentenek 100%-os védelmet. Ne essünk kétségbe, ha mégis hazahoz valamilyen vírusos betegséget, hiszen ezek többsége néhány nap alatt, komolyabb szövődmények nélkül lezajlik. Tekintsünk ezekre úgy, mint az immunrendszer tréningjére! Fontos azonban, hogy mindig biztosítsunk elegendő időt a gyerkőcnek a teljes felépülésre. Ne vigyük őt közösségbe addig, amíg nem gyógyult meg teljesen, hiszen egyéb esetben jelentősen nő a felülfertőződés veszélye (és a közösség többi tagja is elkaphatja a betegséget). Ha pedig indokoltnak látjuk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!