Mit tehetsz, ha allergiás a gyerek?

Sajnos a nyár leköszöntével nem szűnt meg az allergiaszezon, sőt! Egyes növények pollenjei pont ebben a néhány hónapban (augusztustól az első fagyokig) jelentenek veszélyt az arra érzékenyek számára. De mit tehetünk szülőként, ha allergiás tüneteket tapasztalunk a csemeténken? Egyáltalán, hogyan különböztethetjük meg a szénanáthát a megfázástól, vagy a vírusos betegségektől?

 

Mi is az az allergia?

Az allergia túlérzékenység esetén valamilyen allergénre (kiváltó ingerre) adott fokozott immunválasz. Világszerte sajnos egyre több és több az allergiával küzdő gyermekek száma, és amíg régebben az allergia kialakulása többnyire óvodás- vagy kisiskolás korra volt tehető, manapság már rendre fordel elő bölcsődéseknél is.

Az allergia tünetei

Az allergia és a meghűlés tünetei között sajnos sok a hasonlóság, azonban vannak olyan jelek, amelyek segítenek eldönteni, hogy a kicsi allergiás, vagy megfázott. A pollenallergia elsőszámú tünetei az alábbiak:

  • Vizes orrfolyás
  • Köhögés
  • Tüsszögés
  • Torokkaparás
  • Szemviszketés, szempír
  • Orrviszketés

Ha a fentiek rossz közérzettel, hányással, hasmenéssel, lázzal társulnak, akkor szinte biztos, hogy nem pollenallergiával van dolgunk, ezért azonnal forduljunk a háziorvoshoz!

Milyen allergének fenyegetnek szeptemberben?

Ebben az időszakban elsősorban az aranyvessző, az erdei fenyő, a lándzsás útifű, a réti perje, a vadrozs, a csenkesz, a komócsin, a francia perje, a taréjos cincor, a kukorica, a parlagfű, a csalán és a libatopfélék jelentenek veszélyt az arra érzékenyekre.

Mit tehetünk otthon?

Számos olyan egyszerű módszer van, amit szülőként alkalmazva hatékonyan csökkenthetjük a gyerkőcnél a kínzó allergiás tüneteket. Az egyik legfontosabb tanács, hogy minden nap alaposan szellőztessük át a lakást (különös tekintettel a gyerekszobára), de a szellőztetést lehetőség szerint az esti órákra időzítsük (ekkor már kisebb a levegő pollentartalma). Allergia esetén nélkülözhetetlen a gyakori hajmosás, valamint a szemöldök mosása, és az orrjáratok átöblítése, hiszen általában itt képesek megtapadni az allergének. Néhány naponta mossuk ki az ágyneműt is, mert a pollen a párnán és a paplanon megtapadva éjszaka is képes ingerelni a légutakat. Ha azt tapasztaljuk, hogy a fenti praktikák hatástalannak bizonyulnak, akkor kérjünk orvosi segítséget. Ma már kiváló allergia elleni készítményeket lehet kapni!

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!