3 mese, amit nyugodtan nézhet a gyerek

Bizonyára Neked is ismerős a helyzet: meg kell írnod egy e-mailt/ muszáj hajat mosnod/ be kell fejezned az ebédet. Ilyenkor óhatatlan, hogy (szülőként bármennyire ellenzed a végeláthatatlan mesenézést) néhány percre magára hagyod a gyerkőcöt a laptoppal, vagy a kezébe nyomod a tableted, hogy nézzen mesét.

Azonban, ahogy leveszed róla a szemed, és magára hagyod, rögvest arra gondolsz, hogy jó ötlet volt-e…? Hiszen annyi igénytelen, kártékony, értéktelen tartalom kerül fel a Youtube-ra; annyi agresszív, ijesztő, vagy egyszerűen csak idétlen, bárgyú rajzfilm van… Vajon melyek azok a mesék, amit szülőként nyugodt szívvel elindíthatunk, és egyedül hagyhatjuk velük a kicsit, tudva, hogy biztosan érdekes, fordulatos, ötletes, humoros, vagy tartalmas szórakozásban lesz része?

Íme, a 3 kedvenc mesénk

Magyar népmesék

Ne nevess, tudjuk, hogy meglehetősen régi, egészen pontosan 1980-ra datáljuk a sorozat kezdetét. Viszont, abban megegyezhetünk, hogy örökzöld. A Magyar népmesék tanulságos, és valódi értékeket közvetít a csemetéknek, miközben néhány percre leköti a figyelmüket. Hatalmas előnye, hogy egy-egy rész igen rövid, tehát megegyezhetsz az aprósággal, hogy csak addig nézheti, amíg Te megfésülöd (nem kell a mese felénél kikapcsolni a gépet, ha befejezted az ad hoc teendődet).

Tesz-vesz város

A Richard Scarry Tesz-vesz város című könyvei alapján készült angol sorozat Cicó és barátai kalandjairól szól. Bájos figurák, fordulatos események, és rövid fejtörők, amelyek a gyerkőcök gondolatait is beindítják.

Egy kupac kufli

Személyes kedvencem a magyar szerző, Dániel András tollából származó Kufli mese. Ebben ne keressetek mélyenszántó életigazságokat, csak élvezzétek a történeteket, és a sok-sok viccet, humort- ami nem csak a gyerekeket, hanem a szülőket is célozza. Tréfás, nem ritkán önironikus kikacsintások, fantáziadús szófordulatok tarkítják az amúgy nem kicsit szürreál történeteket. Végtelenül bájos, és nagyon eredeti karakterek ezek a (nyilván nemlétező, fiktív) kuflik- és ami a legjobb: már nem csak mesekönyv és rajzfilm-sorozat, hanem egész estés mozi-változatban is hozzáférhető.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!