Fejfájásra panaszkodik a gyerkőc?

Sajnos egyre kevésbé ritka, hogy akár már óvodás korú gyermekek is fejfájásra panaszkodnak. De mit tehet ilyen esetben a szülő, mikor kell gyógyszert adni a kicsinek, és mely esetekben ajánlott azonnal orvoshoz fordulni?

Akárcsak a felnőtteknél, a gyerkőcöknél is számos különböző ok állhat a fejfájás hátterében. A gyermekkori fejfájás okait alapvetően három csoportra oszthatjuk. Az első, amikor a kicsi beüti a buksiját, és az ütés következtében jelentkezik a fájdalom. A második, amikor a fejfájás valamilyen mélyebben meghúzódó probléma tünete; ilyenek lehetnek a megfázásos, vagy fertőzéses eredetű betegségek, az influenza, vagy a komolyabb egészségügyi problémák (például magas vérnyomás). A harmadik csoportba azt a típusú fejfájást soroljuk, aminek nincsenek mögöttes egészségügyi okai (frontérzékenység, genetikai hajlam, stressz, fáradtság).

A fenti lehetséges kiváltó okoktól függetlenül minden esetben azt javasoljuk, hogy ha a kicsi fejfájásra panaszkodik, akkor azonnal forduljunk vele orvoshoz. Semmi esetre sem célszerű fájdalomcsillapítókkal enyhíteni a tüneteket, hiszen a fájdalom egy jelzés a szervezet részéről, hogy valami nincs rendben, a fájdalomcsillapító pedig nem a fejfájást kiváltó okot szünteti meg, pusztán elmulasztja a fájdalmat. 

A vény nélkül kapható gyógyszerek ellen továbbá két fontos érvünk van még. Egyrészt, hogy ezek szinte mindegyike eredményezhet valamilyen mellékhatást (ami akár egy következő egészségügyi problémát is magával hozhat). Másrészt, ha már gyerekkorban arra szocializálódunk, hogy fájdalomcsillapítókkal, gyógyszerekkel kezeljük a panaszokat, akkor nagyobb eséllyel nyúlunk értük felnőtt korban is – ahelyett, hogy valamilyen természetes megoldást keresnénk.

Mielőtt orvoshoz visszük a gyereket, készüljünk fel megfelelően, hogy minél hatékonyabbá tegyük a látogatást. Készítsünk jegyzetet a fájdalom jelentkezésének gyakoriságáról, körülményeiről, írjuk fel pontosan a tüneteket, kérdezzük meg a kicsitől, hogy pontosan hol érzi a fájdalmat, és jegyezzük fel azt is, ha valamilyen gyógyszerrel már próbáltuk kezelni a panaszokat.

A fejfájástól persze nem kell azonnal megrémülnünk, hiszen általában nem utal komolyabb problémára, és akár életmódváltással is orvosolható. A kiegyensúlyozott alvás, az egészséges étkezés, a stressz csökkentése és a szabadidő megfelelő minőségű eltöltése (nem a televízió, vagy az okoseszközök használata) valamint a rendszeres testmozgás (kiváltképp szabadlevegőn) ugyanis hatékonyan képes elmulasztani a fejfájást. Nem csak a gyermekek, hanem a felnőttek estében is…

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!