Ezért vedd le a gyerekről a kabátot a kocsiban

A címet olvasva talán az lehet az ember első gondolata, hogy persze, hiszen kabátban a gyerkőc bemelegszik, megizzad a meleg autóban, és megfázik, amikor kiszáll. Pedig ennél sokkal, sokkal többről van ám szó! A kulcsszó: a biztonság.

Évről évre felröppen néhány cikk a témában, ahogyan véget ér a nyár, majd az ősz, és beköszönt a tél. Több és több szakember, kutató igyekszik figyelmeztetni a szülőket, hogy ha a kicsi kabátban utazik a gyerekülésben, az egy esetleges baleset során akár végzetes is lehet. De vajon miért?

Nos, a válasz egyszerű: ütközés esetén a biztonsági öv hivatott a gyermeket megóvni az előreeséstől, igaz? Igaz. De ha a biztonsági övet a vastag télikabáton vezetjük át, akkor nem tudjuk elég szorosra húzni ahhoz, hogy valóban jól funkcionáljon. Tehát, a heveder nem képes ellátni a feladatát, és hirtelen fékezés, vagy karambol során a kicsi testére feszülve az ülésben tartani őt.

Ha viszont a gyermekről levesszük a télikabátot, mielőtt beültetjük a kocsiba, akkor a heveder annak rendje és módja szerint, optimálisan feszül, és biztonságot nyújt a gyermeknek.

Tudjuk, hogy nem egyszerű

Tisztában vagyunk vele, hogy ez jelentősen megnöveli az amúgy sem rövid és amúgy sem egyszerű reggeli szeánsz időtartamát; pláne akkor, ha több kisgyerek is van. Az embernek szinte közelharcot kell vívni a kicsikkel minden indulás előtt. Vedd fel a cipődet, vedd fel a kabátodat; hol a sál, ne dobáld a kesztyűdet. És amikor az egyik pindur pandúr végre teljes készültségben áll, akkor lehet elkezdeni ugyanezt a tesójával (amíg ő szépen, önérzetesen ledobja magáról a kabátot, hiszen melege van). 

Soha véget nem érő rítus ez, ami minden reggeli indulást megnehezít. És most bárki azt meri mondani, hogy miután ráküzdöttem a gyerek(ek)re a kabátot, vegyem le, mielőtt beül(nek) az autóba?

Igen. És nem bárki mondja, hanem az Amerikai Gyerekgyógyászati Akadémia kutatói, valamint maga Miriam Manary, az University Of Michigan biztonsági szakértője. Ha valakinek, akkor neki elhihetjük, nem?

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!