Szilveszter kisgyerekkel? Nincs veszve minden!

A legtöbb kisgyerekes szülő már hetekkel szilveszter előtt számba veszi a lehetőségeket. Ha szeretnének partizni egy jót, akkor bébiszittert fogadjanak, vagy kérjék meg a nagyszülőket, hogy vigyázzanak a kicsire? Az előbbi sok tízezer pengős mulatság, és bár ezzel szemben az utóbbi ingyenes; nem minden családban megoldható. Plusz ugye számolnunk kell a lelkiismeret-furdalás faktorral is: milyen anya vagyok én, hogy lepasszolom a dedet egy kis bulizásért?

A harmadik lehetőség, hogy áthívjuk a gyerkőc barátait. Ennek a képletnek két megoldása van. Vagy csak a gyerekek jönnek, és a házigazda (azaz Te meg a párod) egész este körülöttük pörögtök (nem pihentető), vagy a kicsik szüleit is meghívjátok, és csaptok egy hamisítatlan kisgyerekes szilveszteri mókát. Ez utóbbi nem rossz, de ha ottalvósra tervezitek, akkor számoljatok azzal, hogy másnap hajnalban az első kis pacsirta fel fogja csivitelni az egész brigádot (természetesen a felnőtteket is beleértve).

De akkor mit tehettek?

A fenti alternatívák közül mi az utolsót javasolnánk, persze csak előrelátó, tudatos szervezés mellett, hogy mindenki jól érezze magát.

A szilveszter esti programot már napközben célszerű megalapoznod. Ebéd után tedd le a gyerkőcöt aludni (már ha szokott délután aludni), hogy kipihenhesse magát, és estére ne legyen hulla fáradt. Mert a fáradtság egyenlő hiszti, az pedig lényegesen visszaveti az egész társaság hangulatát. A délutáni szundi után iktass be valamilyen aktív elfoglaltságot; lehet ez egy nagy séta valamelyik karácsonyi vásárban, korcsolyázás, koncert, bábelőadás, játszóház, ami segít levezetni az energiákat.

Az este közeledtével vond be a csemetét a buliba; lehet konfettit dobálni, tűzijátékot nézni, dudálni, trombitálni, álarcban szaladgálni, táncolni, gyerekpezsgővel koccintani. A lényeg, hogy ő is „szilveszterezzen”, ünnepeljen, jól érezze magát. Valószínűleg estére kimerül az elem, és már 10 óra magasságában édesen fog alukálni, ti pedig csaphattok egy – ha nem is féktelenül tombolós, de – nyugodt, pezsgőzős szilveszter estét akár a barátokkal, akár kettesben. Persze az sem kizárt, hogy másra sem vágytok, mint hogy kipihenjétek magatokat. Ebben az esetben, pezsgőzés helyett irány az ágy!

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!