Kérj segítséget, mielőtt kiborulsz!

Bár a Facebook és az Instagram hemzseg a fáradhatatlan, tüchtig, élére vasalt mintaanyáktól, ugye egy percig sem hiszed el, hogy ez a valóság? Ugye nem gondolod, hogy ők valóban tökéletes sminkben, kipihenten, hibátlanul menedzselik az anyaságukat mélypontok és krízisek nélkül?

Kiborulni ér

Induljunk ki abból, hogy szülőnek lenni kicsit sem pihentető szerep. Sok energiát, folyamatos lélekjelenlétet és 24 órás készenlétet igényel, miközben még a munkára, a takarításra, a főzésre, a mosásra is időt kell szakítanod, tehát egyáltalán nem szégyenletes, ha időnként kimerült és leharcolt vagy, de még okosabb, ha ezt megelőzöd és segítséget kérsz, hiszen

NEM ATTÓL LESZEL JÓ SZÜLŐ, HA A VÉGKIMERÜLÉSIG HAJTOD MAGAD.

 

Lehet, hogy most arra gondolsz, hogy a te édesanyád is egyedül vitte a vállán annak idején a háztartást, amíg édesapád dolgozott, és ő sem rokkant bele. Ez becsületre méltó, és elismerést érdemlő, de ettől neked még nem kell megszakadni, ha nem muszáj.

Kérj segítséget!

Kérj a barátaidtól, a családtagjaidtól, a kollégáidtól, vagy kérj idegen emberektől az utcán. Kérj határozottan és konkrétan, és nem szemlesütve és nem szégyenkezve, és nem félhangosan. Tisztán és jól érthetően fogalmazd meg, hogy mire lenne szükséged, és meglátod, mennyivel könnyebb lesz az életed.

Lássunk egy példát

Tegyük fel, hogy a barátaid átjönnek babalátogatóba. Mondjuk, hogy a kanapén ülve teáztok, amikor éppen lejár a mosógép, mire az egyikük kedvesen felajánlja, hogy átveszi tőled a kicsit, amíg te kiteregetsz. Erre, ha úgy érzed, nyugodtan válaszolhatod, hogy: ez igazán kedves tőled, de nem tennéd meg inkább, hogy kiteregetsz helyettem? Hatalmas segítség lenne!  Meg fogsz lepődni, milyen lelkesen szalad majd a fürdőszobába, hogy eleget tegyen a kérésednek.

De ha az utcán van szükséged segítségre, akkor is kérj bátran! Szólíts meg valakit, hogy nyissa ki neked az ajtót, segítsen feltenni a buszra a babakocsit, stb. Az emberek nagyon segítőkészek, és ezt te is meg fogod tapasztalni!

Mindent egybevetve tehát, ne hagyd, hogy a mindennapi teendők maguk alá temessenek. Menedzseld tudatosan a feladatokat, és egészen nyugodtan szervezz ki pár tennivalót, hogy megkönnyítsd a saját dolgod, és több időd maradjon magadra meg a babára. Ne feledd: sosem a mártíroknak áll a zászló; senki sem fogja megveregetni a vállad, tehát semmire nem mész azzal, ha az idegösszeomlás szélére hajszolod magad!

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!