A bohóciszony létezik!

A bohóciszony létező kórkép, és aránylag sok gyermek küzd vele. Szülőként pedig hajlamosak vagyunk elcsodálkozni, hiszen, amikor azt várnánk, hogy gyermekünk bohócot látva önfeledten elmosolyodik, azt látjuk, hogy sírásra görbül a szája. De vajon miért félnek a gyerekek a bohócoktól? 

Bohóctörténelem

Mielőtt megfejtenénk a fenti talányt, foglalkozzunk picit a bohócok történetével. Időszámításunk előtt 2500 évvel már voltak törpe bohócok, akik az egyiptomi fáraókat szórakoztatták. Később, a középkori Európában is bevett szokás volt, hogy az uralkodó nevettetőket, bohócokat, udvari bolondot tartott. Ráadásul ez igen hálás hivatás volt, hiszen a őket bizonyos előjogok is megillették, az átlag polgárokkal szemben. A 18-19. században jelentek meg a pantomimes bohócok, azonban ők jellemzően még mindig a felnőtteket mulattatták; csupán a 20. században kezdett elterjedni, hogy a bohócok gyermekeket szórakoztatnak. Manapság azonban a bohóc nem minősül mindig bájos, kedves, pozitív karakternek, sőt! Gondoljunk csak kortárs filmekre, rajzfilmekre. A Garfield-mesékben megjelenő Binky, a Simpson család Krusty-ja, vagy épp Batman ősellensége, Joker sem nevezető épp barátságos figurának. Az írók és a filmrendezők ugyanis nemrég felismerték, hogy a bohóc kétpólusú karakter, így kiváló negatív szereplő válhat belőle.

A bohócokban gonoszság lakozhat

Ha belegondolunk, a bohóc „jelleméhez” mindig is hozzá tartozott, hogy kifigurázik másokat, viccet csinálnak olyan dolgokból, amiből nem illik, és borsot törnek mások orra alá. Kicsit mindig hamis, kárörvendő, kiszámíthatatlan figura volt, akinek valódi arcát ráadásul nem is láthattuk, hiszen vastag smink takarta. Ez már bőven elegendő ahhoz, hogy egy kisgyerekben ne alakuljon ki bizalom a bohóc iránt. A gyermekpszichológusok egybehangzó állítása szerint a bohóciszony (idegen nevén coulrofóbia) kialakulása 2 éves korra tehető, amikor a kicsik még nem képesek elkülöníteni a valóságot a képzelettől.

A Sheffieldi Egyetem 2008-as kutatása során 250 négy és tizenhat év közötti gyermeket vizsgált. A kísérlet során bohócképeket mutattak nekik, és arra voltak kíváncsiak, hogy jó vagy rossz érzést váltanak-e ki a képek a gyerekekben. Meglepően sok gyerkőc azt nyilatkozta, hogy nem kedveli a bohócokat, inkább fél tőlük… Itt azonban meg kell említenünk, hogy a kórházakban tevékenykedő bohócdoktorok nagyon is jó hatással vannak a kis betegekre (tehát a bohócoktól való félelem egyáltalán nem általánosítható).

A Gourmand Gyerekzsúr programjain két okból nincsenek bohócok. Egyrészt, mert nem szeretnénk senkit sem riogatni, másrészt, mert úgy hisszük, hogy egy kreatív, mozgalmas, jó hangulatú közös sütés sokkal jobb és emlékezetesebb élmény, mint pár lufiból hajtogatott állatka.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!