Egész nap otthon a gyerekkel

A járványügyi helyzet nem csak a munkavállalókat, hanem a családokat is teljesen új kihívások elé állítja. Az óvodák, bölcsődék bezárása ugyanis eddig ismeretlen megoldandó feladatokat állít elénk. Akár kétszülős, akár egyszülős családmodellről beszélünk, a helyzet nem könnyű, ráadásul az is bonyolítja, ha a szülők ebben az időszakban home office-ban dolgoznak, és az is, ha nem. E heti bejegyzésünkben néhány tanáccsal próbálunk segítséget nyújtani, hogy szülőként minél könnyebben menedzseld az otthon töltött napokat!

A legfontosabb: a napirend

Az, hogy a napjainkat most otthon töltjük, nem jelenti azt, hogy reggeltől estig pizsamában kell lézengenünk. A kisgyerek (és a nagyobbak) szempontjából is elengedhetetlen, hogy jó példát mutassunk. Persze, ha nincs rá szükség, azért nem kell minden reggel 6-ra húzni a vekkert, de ne lustálkodjunk délig. Törekedjünk rá, hogy azonos időpontban keljünk, reggelizzünk, mossunk fogat, öltözzünk fel minden nap- pont úgy, mint eddig. A kicsik számára (és különben nekünk, felnőtteknek is) biztonságérzetet nyújt a napi rutin fegyelmezett betartása.

Osszátok be a napot a pároddal közösen

Beszéljétek meg, hogy mettől meddig vagy te a gyerekkel, és mettől meddig foglalkozik vele ő. Így mindkettőtöknek lesz ideje a munkára, a háztartásra és a ház körüli teendőkre is. Ehhez természetesen egyenrangú partnerkapcsolatra van szükség, amiben a felek kölcsönös tiszteletben tartják és becsülik egymás munkáját.

Közös teendők

A házimunkában a gyermekek általában szívesen segítenek ám! Nyugodtan kérdezd meg a kicsitől, hogy van-e kedve összehajtogatni a ruház, összepárosítani a zoknikat amíg te elkészíted az ebédet, vagy inkább a konyhában szeretne-e segíteni. Meglátod, milyen lelkesen fog részt venni ezekben a teendőkben- nem utolsó sorban pedig addig is szem előtt van (és nem a tévét nézi).

Home office

Alakítsd ki úgy az otthoni irodád, hogy a kicsinek is legyen saját helye benne. Tegyél egy kis asztalt egy kis székkel a saját íróasztalod mellé, és dolgozzatok „együtt”. Amíg te az e-mailedre válaszolsz, ő rajzolhat, festhet, gyurmázhat- a lényeg, hogy elfoglalja magát és a közeledben legyen.

Csendes pihenő

A délutáni alvás ideje minden szülő számára aranyat ér. Ha nem vagy túl fáradt, és nem bóbiskolsz el a gyerkőccel együtt, akkor ezt az időt is hatékonyan kihasználhatod.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!