Játékok eszközök nélkül

Ezen a héten olyan játékokat gyűjtöttünk össze Nektek, amelyeket akár a lakás fogságában, eszköz nélkül is játszhattok. Sőt, így akár főzés, étkezés, vagy az esti fürdés közben is sor kerülhet egy kis közös mókára!

Állatcsaládok

A játékot úgy érdemes játszani, ha apát is bevonjátok. Kezdd Te, mondj egy anyaállatot, utána apa mond egy apaállatot, a gyerkőcnek pedig meg kell nevezni az adott állatszülők kicsinyét. Például, ha Te azt mondod: tyúk, akkor apa rávágja, hogy kakas, a gyermeknek pedig azt kell mondania, hogy kiscsibe. Ez a játék amellett, hogy nagyon jópofa, többek közt fejleszti a gyermek szókincsét is.

Asszociáció

Kezdje el a játékot a gyerkőc azzal, hogy mond egy szót (bármilyet). Neked pedig rá kell vágni azt, amire elsőként az eszedbe jut, gondolkodás nélkül. Arra, amit mondtál pedig apa mondja azonnal, ami eszébe jut róla, és így megyünk körbe-körbe. Időnként nagyon érdekes asszociációk születnek, ezért érdemes odafigyelni a kicsi válaszaira. Ha azt látod, hogy gondolkodik, akkor bátran szólj, hogy nem kell elmélkednie a válaszán, azt kell mondani, ami először beugrik neki.

Szólánc

Valaki elkezdi azzal, hogy mond egy tetszőleges szót, a másiknak pedig az elhangzott szó utolsó betűjével kezdődő szót kell mondania. Például: víz-zebra-alkony-nyugat-tenger… A játékot azzal nehezíthetjük, hogy annak, akire sor kerül, a teljes szóláncot végig kell mondania mielőtt hozzátesz egyet.

Egymás hátára írunk, rajzolunk

Fordíts hátat a gyermekednek, és kérd meg, hogy írjon (ha még kicsi, akkor rajzoljon) valamit a hátadra, a te feladatod pedig az lesz, hogy kitaláld, mi lehet az. Apát is érdemes bevenni, hiszen nyilván az ő háta a legszélesebb… 🙂

Párok és ellentétek

Ha elhangzik egy szó, akkor arra kell megtalálni az ellentettjét, vagy a szinonimáját. Kicsi gyermekkel érdemes inkább szinimákat, rokon értelmű szavakat keresgélni, úgy picit könnyebb a játék, és több sikerélményt rejt.

Ha szeretnénk, egy táblázatban vezethetjük a pontokat, így minden fordulónak lehet egy győztese, aki valamilyen jutalmat (például csokit) kap!

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!