Egészséges spárgaételek a családnak

Beköszöntött a spárgaszezon, mégpedig a spárga egyrészt nagyon egészséges, másrészt pedig igen sokféleképpen elkészíthető. Olyan elengedhetetlen vitaminokat tartalmaz, mint például az A, a B1, a B2, a C, vagy éppen az E vitamin, továbbá igen magas a folsav és az aminosav tartalma is (illetve ráadásul, tényleg alig van benne kalória). Egy kis kreativitással pedig nagyon változatos fogásokat készíthetünk belőle, melyeket a család minden tagja, még a legszeszélyesebb gyerekek is, örömmel fogyasztanak! E heti bejegyzésünkben két alap-spárgaételt mutatunk Nektek!

Spárga sonkával, hollandi mártásban

Hozzávalók:

  • 15 dkg sonka
  • 1 csomag zöldspárga
  • 10 dkg vaj
  • fél citrom leve
  • 4 db tojássárgája
  • bors

Elkészítés:

Pattintsd le a spárga végét, szedegesd le a zöld leveleket, majd jó alaposan mosd meg. Ezután göngyöld be a spárgát egyesével egy-egy szelet sonkába, és grillezd 10-15 percig sütőben (ez alatt az idő alatt ne felejtsd el egyszer megfordítani a kis csomagokat).

Adj egy evőkanál vizet a tojássárgájához, és keverd habosra (amíg kis buborékokat látsz benne). Olvaszd meg a vajat. Ha ez megvan, utána tedd félre egy kis időre, és fogj egy nagyobb lábost. Melegíts vizet a lábosban, míg gyöngyözni kezd, és tarts fölé a másik lábost (amiben a tojás van), és kézi mixerrel dolgozd el úgy, hogy a tojás vastag legyen.

Hűtsd vissza 50 fokig (akár várhatsz is, amíg kihűl), majd folyamatos keverés mellett csurgasd bele a vajat, majd a citromlevet, végül pedig ízlés szerint fűszerezd, és már tálalhatod is!

Tejszínes spárga burgonyával

 

Hozzávalók:

  • ½ kg fehér spárga
  • ½ kg parázsburgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 ek olaj
  • 300 ml főzőtejszín
  • 1 csapott ek liszt
  • bors
  • víz

Elkészítés

Alaposan hámozd meg a spárgát, távolítsd el a végét, jól mosd meg, és vágd fel kb 3 cm-es kis rudacskákra. Ezt követően kapargasd meg a parázsburgonyát, hámozd meg a vöröshagymát, és vágd apró kockákra. Ha ezzel megvagy, akkor pirítsd meg a hagymát serpenyőben. Ha a hagyma megpirult, félbevágva tedd rá a krumpli szemeket. Kis idő elteltével (kb. 5 perc) add hozzá a spárgát is, és pirítsd még 5 percen át. Közben ízlés szerint fűszerezd, és öntsd fel annyi vízzel, ami pont ellepi.

Keverd el a tejszínt a liszttel, és 20 perc elteltével öntsd rá a serpenyőben piruló zöldségekre. Végül add hozzá a fokhagymát, forrald össze az egészet, és el is készült a mennyei ebéd! Önmagában is finom és laktató, de akár grillezett szárnyas húsok mellé is kiváló!

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!