Időmenedzsment anyaként

Édesanyaként nyilván Te is hadilábon állsz időbeosztással. Rengeteg a teendő és az elintéznivaló, vezetned kell a háztartást, gondoskodnod a családodról, képben lenni mindenki programjával (mikor lesz fontos meetingje a férjednek, milyen elfoglaltságai vannak a gyerekeknek, stb), és a saját munkádról, hobbidról még szót sem ejtettünk. Ha szeretnél az életed minden területén helyt állni, lehetőleg úgy, hogy nem érzed fullasztónak a sok elvárást és feladatot, akkor érdemes kialakítanod egy sziklaszilárd időbeosztást, amiben mindennek megvan a maga helye- és ehhez tartanod kell magad.

Remek telefonos alkalmazások vannak, amelyek segítenek neked kialakítani a megfelelő napi rutint (köztük természetesen ingyenes és fizetős verziók egyaránt), de nem vagy az a tipikus XI. századi információs csodamami, akkor bőven elegendő lesz számodra egy excel táblázat, egy Google calendar, vagy akár egy határidőnapló, egy egyszerű négyzethálós füzet is (sőt, van, akinek nincs szüksége semmire, fejben is képes rendszerezni a napját).

Ha kiválasztottad a megfelelő „eszközt”, akkor első lépésben gondold át pontról a napi rutint. Mikor ébrednek a gyerekek, mikor szoktak reggelizni? Mennyi időre van szükségük ehhez, mi következik a reggeli után, hány órakor szoktatok ebédelni? A közös étkezések remek támpontot jelentenek ahhoz, hogy megtervezd a teljes napi programot.

Összeállt nagyjából a kép? Nos, akkor most átlátod, hogy milyen idősávokba tudod „beszúrni” a háztartást érintő feladatokat (akár magadnak, akár a párod részére), mikor tudsz a munkáddal foglalkozni, és mikor jut neked egy kis énidő. Ez utóbbi nagyon fontos, ezért érdemes rá odafigyelni. Az énidő jelentőségéről már írtunk egy korábbi bejegyzésünkben is, melyet ide kattintva olvashatsz el. Énidő alatt nem kell különös dolgokra gondolni; lehet ez egy kis olvasás, kertészkedés, egy kellemes fürdő, egy rövid meditáció, egy kis zenehallgatás, egy pohár finom bor. A lényeg, hogy ezt az időt kizárólag magadra fordítsd, és semmiképp se érezz bűntudatot, amiért ebben az idősávban kizárólag magadra összpontosítasz.

Hamarosan meglátod majd, hogy ha rászoktatod magad a tervezésre, és tartod magad az időbeosztásodhoz, akkor sokkal hatékonyabbnak és kiegyensúlyozottabbnak fogod érezni magad, és kevesebb alkalommal tapasztalod majd, hogy valamivel elcsúsztál, vagy nem maradt rá időd.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!