El merjem engedni táborba a gyereket?

Szülőként ez egy nagyon fontos döntés, pláne most. Abszolút érthető, hogy ha félted a gyermekedet, és óvatos vagy, viszont még a biztonsága érdekében sem száműzheted őt nyárra a lakásba. A gyermek számára a nyár egyet jelent a napsütéssel, a kalandozással, a sok-sok játékkal; azonban ebből semmi nem marad, ha nem engeded őt társaságba. De akkor felelősségteljes anyaként mit tehetsz? E heti bejegyzésünkben összegyűjtöttük Neked, hogy 2020 nyarán mi mindenre érdemes figyelned, mielőtt rábólintasz egy-egy közösségi programra.

Szerezz információkat!

Bármilyen társas programról is van szó (például gyerektábor, napközis foglalkozás, stb.), az legyen az első dolgod, hogy utánanézel az intézménynek és a szervezőknek. Keress rá a weboldalukon, hogy komolyan veszik-e higiéniás szabályokat, olvasd el, hogy mit tesznek a gyerekek egészségének megőrzése érdekében. Tudd meg pontosan, hogy milyen óvintézkedéseket vezettek be a koronavírus kapcsán. Ha úgy látod, hogy félvállról veszik a kialakult helyzetet, akkor jobb, ha más programot keresel a gyerkőcnek. Ha viszont úgy ítéled meg, hogy megfelelően igazodnak a jelenlegi helyzethez, és valóban odafigyelnek az egészségmegőrzésre, akkor lehet, hogy megérdemlik a bizalmadat.

Tartsd be Te is a szabályokat!

A gyermekek számára a szülő viselkedése minden esetben követendő példa. Ha a kicsi azt látja, hogy Te magad is betartod a szabályokat; minden hazaérkezés után alaposan kezet mosol, maszkban mész vásárolni, stb., akkor ő maga is oda fog figyelni ezekre.

Beszélgess vele!

Nem szabad ráijeszteni és félelemben tartani, de fontos, hogy tisztában legyen a kialakult helyzettel, ezért érdemes elmagyarázni neki, hogy miért van szükség most a fokozott óvatosságra. Beszélgessetek a vírusokról, a betegségekről. Magyarázd el neki, hogy ezek ellen úgy védekezhetünk, ha sokszor és alaposan megmossuk a kezünket, ha nem megyünk túl közel másokhoz, nem iszunk egymás után ugyanabból a pohárból. Ha ő maga is megérti a fokozott óvatosság okát, akkor valószínűleg jobban odafigyel majd, hogy betartsa ezeket az új szabályokat.

Azt, hogy el mered-e engedni idén táborba a gyereket, nyilván neked kell eldöntened. De a kellő odafigyelés és elővigyázatosság mellett nincs mitől tartanod.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!