Tábor idén, gyerekszemmel

Fokozatosan oldják fel a koronavírus-járvány miatt hirdetett veszélyhelyzetet, a módosítások egyik pontja pedig, hogy engedélyezték a napközis gyerektáborok megrendezését. Ez persze sok kérdést felvet. Az első, és legfontosabb szempont természetesen a gyermekek egészségének megóvása (a biztonsági intézkedéseinkről ebben a bejegyzésünkben írtunk részletesen), azonban felmerül még egy érdekes kérdés:

Milyen lesz a tábor idén a gyerekek szempontjából?

Lehet ugyanolyan jó élmény, mint tavaly, amikor még híre sem volt a koronavírusnak? A sok korlátozás, szigorítás, óvintézkedés nem fogja visszavetni az élményt? Jól fogják érezni magukat a sok biztonsági kritérium betartása mellett? Egyáltalán: hogyan lehet így táborozni?

Lássuk a válaszokat a fenti kérdésekre!

A biztonsági előírások betartatása elsősorban a pedagógusok és a szülők dolga, ezekre nem a gyerekeknek kell odafigyelni, és rajtuk nem is kérhető számon. A Gourmand Gyerektábornál természetesen tisztában vagyunk mindezzel, és ezek tudatában hoztuk meg az új szabályainkat. Azt is figyelembe vettük, hogy az óvintézkedések nem korlátozhatják a gyereket a felhőtlen szórakozásban, hiszen a játék önfeledt öröme nélkül nem tábor a tábor.

A táborainkat eddig is kislétszámú csoportokban indítottuk (nem a fertőzésveszély miatt, hanem, hogy pedagógusaink minden résztvevőre egyformán tudjanak figyelni), és ezen természetesen idén sem változtattunk. További óvintézkedésként bevezettük, hogy a szülők nem léphetnek be az intézménybe, csak az udvarra. Ami a gyermekeket illeti, őket csupán két új szabály érinti. Az egyik, hogy odafigyelünk rá, hogy mindenki óránként alaposan kezet mosson (a közös főzés és az étkezés előtt ez természetesen eddig is kötelező volt), a másik pedig, hogy idén nem engedjük, hogy bárki otthonról hozzon játékot a táborba.

Azonban sem a gyakori kézmosás, sem pedig az otthon hagyott plüssmackó nem fogja visszavetni az élményt, ebben teljesen biztosak vagyunk.

Hisszük, hogy a koronavírus-járvány ellenére (természetesen maximális odafigyelés mellett) ugyanolyan izgalmas, kalandos, feledhetetlen lesz a táborozás, mint tavaly és azelőtt. Hisszük, hogy a gyerekeket nem büntethetjük azzal, hogy az idei nyarat a négy fal között kelljen tölteniük. És hisszük, hogy felelősségteljes pedagógusként sokat tehetünk a gyermekek egészségének megőrzéséért. Miközben ők szórakoznak, mi figyelünk rájuk. Eddig sem volt ez másként… 🙂

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!