Nem akar táborba menni a gyerek?

Teljes ellenállásba ütközöl, ha szóba kerül a nyári tábor? A gyerek tételesen elutasítja; nem akar menni, nincs kedve hozzá? Most eláruljuk neked, hogy szülőként hogyan kezelheted a legjobban ezt a konfliktust!

Soha ne erőltesd

A „mégpedig mész, mert én azt mondtam” nagyon rossz politika. Akárcsak, a „ha nem mész el a táborba, akkor idén együtt sem megyünk nyaralni”, vagy éppen a „ha elmész, veszek neked egy újversenyautót”. Az erőszak, a zsarolás és a vesztegetés semmilyen korosztályban nem vezet célra. És ahelyett, hogy feltételezett (!) szülő-gyerek hierarchiára építenénk, inkább próbáljunk meg partnerként, a gyermekkel együttműködve a félelmek mögé nézni.

Beszélgessetek

A gyermek ellenállása általában valamilyen szorongásból fakad. Lehet, hogy cikizik, csúfolják a társai, lehet, hogy pikkel rá a tanító, és ottalvós táborok esetében az sem kizárt, hogy nem szeretné idegen környezetben, anya és apa (jóéjt puszi, esti mese) nélkül tölteni az éjszakát. Ha nem vagy vádló, hanem kedvesen, empatikusan és kitartóan közelíted meg a témát, és ügyesen kérdezel, akkor előbb, vagy utóbb fény derül majd az ellenállás okára.

Kifogások

A kifogást onnan ismered meg, hogy sok van belőle, és dinamikusan változik. Akkor kell, hogy gyanús legyen, hogy (a valódi ok helyett) kifogásokkal állsz szemben, ha a gyermek minden nap valami más miatt nem akar éppen táborba menni. Ültesd le, és mondd el neki, hogy veled bármit megbeszélhet, de ahhoz, hogy megtaláljátok a megoldást, ismerned kell a problémát (tudnod kell, hogy valójában miért is nem szeretne táborba menni).

Szólj a tanárnak

Ha a küzdelmeid siker koronázza, és a gyermek úgy dönt, hogy elmegy a táborba, akkor nyugodtan jelezd a tanárnak, hogy ő kicsit félős, ezért figyeljen oda rá. Bátran elkérheted a telefonszámát is, és időnként odaszólhatsz, hogy minden rendben van-e.

Ne ottalvós tábort válassz

Igaz, a jelenlegi járvány-helyzetet követően amúgy sincs lehetőség most az ottalvós táborozásra. Azonban ettől függetlenül is érdemes inkább napközis gyerektábort választani, ha a kicsi még ódzkodik a különalvástól. A napközis tábor kellemes elfoglaltságot, sok-sok új élményt jelent majd a számára, és tudni fogja, hogy a nap végén érte mész, és este a saját ágyában hajthatja álomra a fejét.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!