Így válassz keresztnevet a gyereknek

Te mi alapján választottad a gyermeked nevét? Milyen szempontokat vettél figyelembe, amikor a kicsi született? Vannak, akik szinte egész életükben dédelgetnek egy-egy keresztnevet, vannak, akik ránéznek az újszülöttre és az első benyomás alapján nevezik el, és olyanok is vannak, akik gondosan mérlegelek a megfelelő név kiválasztása során. Íme, néhány szempont, amit érdemes figyelembe venned, ha neve adsz a gyermeknek.

Vezetéknév

Az egyik ilyen a vezetéknév. Ha a vezetéknév rövid és egyszerű, akkor érdemes lehet esetleg hosszabb, dallamosabb (de nem feltétlenül extrém) keresztnevet választanunk. Továbbá, ha a vezetéknév magánhangzóra végződik, ahhoz többnyire jobban illik egy mássalhangzóval kezdődő keresztnév. A gyakori vezetéknév mellé szintén jó választás lehet egy különlegesebb keresztnév. Egyes kutatások szerint a vegyes hangrendű, hosszabb neveket az emberek zöme dallamosabbnak, művészibbnek érzi.

Monogram

Ügyeljünk a monogramra is. Lehet, hogy egy teljes név hangosan kimondva szépen cseng, ha azonban a hozzá tartozó monogram negatív asszociációkra adhat okot, akkor lehet, hogy érdemes inkább elvetnünk.

Becézés

Ha tetszik egy keresztnév, akkor érdemes számba vennünk a lehetséges becézett formáit is, legfőképp hosszabb nevek esetén. Ha például Máriának kívánjuk keresztelni a kislányunkat, akkor számolnunk kell azzal, hogy az óvodában, iskolában szinte biztosan Marinak, Marcsinak fogják őt szólítani. Ezzel persze a világon semmi probléma nincs, csak érdemes végiggondolnunk, hogy a becézett névalakok is tetszenek-e.

A gyermek szemszögéből

Gondoljunk bele abba is, hogy milyen lesz majd a kicsinek az általunk választott néven bemutatkozni, illetve, hogy válhat-e nevetség tárgyává a neve miatt. Ami esetleg nekünk a névadás pillanatában jó ötletnek tűnik, az lehet, hogy később a gyermekünknek kellemetlenséget okoz majd.

Persze koronként és kultúránként (sőt; szinte évről évre) változnak a névadási trendek. Az utónévkönyv folyamatosan bővül, és bár a Magyar Tudományos Akadémia azért igyekszik szűrni a hozzájuk érkező kérvényeket, azért mindig átcsúszik egy-egy furcsaság (mondjuk amerikai filmszereplők keresztneve, fonetikusan leírva). Ha nevet választunk a gyermekünknek, akkor ne feledkezzünk meg róla, hogy ami ma divatos, az nem biztos, hogy negyven év múlva is az lesz.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!