Így dicsérd a gyereket!

Az értelmi és az érzelmi intelligencia egészséges fejlődése szempontjából egyaránt nélkülözhetetlen a szülői dicséret. Azonban az elismerő szavaknak más pozitív hatása is van; nagyban hozzájárulnak a megfelelő önértékelés, a helyes énkép, valamint az önálló gondolkodás és az önbizalom kialakulásához.

Dicsérni sokféleképpen lehet

Azaz, nem minden dicséret egyenértékű, sőt! Gondoljunk csak bele. Ha a gyermek rajzol valamit, és megmutatja, van olyan szülő, aki csupán annyit mond: nagyon szép lett. Esetleg: ügyes vagy. Pláne, ha a szülő az adott pillanatban éppen mással van elfoglalva; főz, tévét néz, telefonál. Azonban ha a gyermek mindig csak ezt a néhány szót hallja, akkor ezek a szavak bizony előbb vagy utóbb elértéktelenednek a számára.

Hogy kell jól dicsérni?

Érdemes az úgynevezett leíró dicséretet alkalmazni. Az előbbi példánál maradva, ha a gyermek megmutatja a rajzát, akkor nézzük meg tüzetesen, és mondjuk el, hogy mi tetszik benne, miért gondoljuk, hogy szép. Például: Nagyon szép a kék és a zöld szín egymás mellett, igazán kreatív választás volt, ügyes vagy! Látom, még nyakörvet is rajzoltál Foltosnak, ezt nevezem részletgazdag képnek! (Nyilván meg fogja kérdezni, hogy mit jelent a részletgazdag, mi pedig elmagyarázzuk, mígnem ez a kifejezés is beépül a szókincsébe).

Az egyszerű, egyszavas dicséret másik nagy hátránya, hogy a gyermek nem tudja pontosan, hogy mivel is érdemelte ki. Ha belépünk az élelmiszerboltba, és Panni előre köszön, mi pedig csak ennyit mondunk: ügyes vagy- nem biztos, hogy érti majd, hogy miért is. Azért, mert nem engedte el a kezed? Azért, mert közben vett egy kosarat? Ellenben, ha azt mondjuk: Nagyon büszke vagyok rád, amiért ilyen szépen köszöntél a néninek- akkor egyrészt pontosan tudni fogja, hogy mit csinált jól, másrészt ez a megfogalmazás sokkal kedvesebb, személyesebb, így nevelési szempontból is jobban hat rá.

Fontos, hogy mindig tudatosan legyünk jelen a gyerek mellett, és vegyük észre azokat a pozitív cselekedeteket, amelyek dicséretet érdemelnek. Ne fukarkodjunk a kedves szavakkal, mindig adjunk hangot annak, ha valamit jól csinál!

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!