Mit ne tegyél, ha a gyermek csalódott?

Minden kisgyerek másként reagál a csalódásra. Vannak, akiknek a szemében azonnal krokodilkönnyek jelennek meg. Vannak, akik hisztizni, toporzékolni kezdenek, és szó szerint földhöz vágják magukat. És persze olyanok is vannak, akik (a helyzettől függően) egy vállrándítással túlteszik magukat a problémán. Szülőként fontos, hogy tudatosan kezeljük gyermekünk csalódottságát, hiszen ha már kisgyermekkorban megtanítjuk, hogy hogyan kezelje ezt az érzést, akkor minden bizonnyal felnőttként is könnyebben birkózik majd meg vele.

Mit ne tegyél, ha a gyermek csalódott?

 

Semmilyen esetben se söpörd a szőnyeg alá a problémát. Ne kicsinyeld le az érzéseit, ne vedd semmibe a csalódását. A „több is veszett Mohácsnál” taktika ebben az esetben kifejezetten káros. Azok a gondok, amelyek felnőttként apróságnak, semmiségnek tűnnek, a gyermek számára lehetnek hatalmasak, és valóban megrázóak. Ha például napok óta a hétvégi kirándulást tervezitek, de szombaton egy hirtelen jött vihar miatt el kell halasztanotok a programot, akkor nagyon is érthető, ha a gyermek csalódik. Nem legyinthetünk rá, nem intézhetjük el egy „majd bepótoljuk” felkiáltással, annál is inkább, hiszen a „majd” számára abszolút érthetetlen fogalom.

Hogyan kezeld a gyermeked csalódását?

Mindenekelőtt ismerd el az érzéseit. Mondd el neki, hogy tudod, mit érez, és megérted a dühét (így tudatosodik benne, hogy joga van az érzéseihez- ez nagyon fontos). Ha esetleg a csalódás sírásba torkollik, akkor sem szabad ezért megfedned, vagy megbüntetned őt. Ne vágd a fejéhez, hogy úgy viselkedik, mint egy csecsemő, és ne szólítsd fel, hogy ne hisztizzen (mert ezzel a reakcióval egy életre belekódolhatod, hogy el kell rejtenie a fájdalmát).

Beszélgess vele a problémáiról, kérd, hogy fogalmazza meg, hogy mit érez. Ha egy program elmarad, akkor bátran kérdezd meg tőle, hogy mihez lenne kedve helyette. Esetleg ajánlj alternatívákat, keressetek együtt megoldást (ne te oldd meg a helyzetet, csak segíts neki, hogy meg tudja oldani, ezzel egyrészt önállóságra neveled, másrészt megtanulja, hogy jóban, rosszban egyaránt számíthat rád).

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!