SZEPTEMBER- egy anya szemével

Az őszi óvoda- és iskolakezdés ezelőtt is jelentős plusz terhet rótt az édesanyákra. Ősszel rendszerint teljesen átalakul a napi rutin, rá kell szoktatni a gyerekeket a korai fekvésre, a koránkelésre; több szabályt kell bevezetni és betartatni ahhoz, hogy minden rendben menjen. Most azonban, ha lehet, még nehezebb helyzetben vannak a családanyák, hiszen az eddig ismert kihívások mellett tavasszal teljesen új problémával kellett megbirkózniuk; ez pedig a karantén, a home office és a digitális oktatás volt.

Egy édesanya élete amúgy sem könnyű. Gondoskodik a családról, szervezi a programokat, vezeti a háztartást, és ha ez még nem lenne elég, dolgozó nőként helytáll a munkaerőpiacon. Ha azonban mindehhez hozzáadódik a karanténhelyzet, akkor nő legyen a talpán, aki képes megőrizni a józan eszét…

Hogyan tudod tehermentesíteni magad?

Először is, szögezzük le, hogy ha úgy érzed, hogy lassan lemerülnek benned az elemek, az nem azt jelenti, hogy puhány vagy. Ha időnként kedved lenne kiszaladni a világból, attól még nem vagy rossz anya. És ha semmi másra nem vágysz, csak egy kis csendre és magányra, az nem önzésből fakad. Mindannyiunknak megvannak a maga határai, amivel egyrészt tisztában kell lennünk, másrészt oda kell figyelnünk a szervezetünkre, ha azt jelzi, hogy közeledünk ezekhez a határokhoz.

Állíts fel új szabályokat, vezess be új időbeosztást

Próbáld meg úgy strukturálni az idődet, hogy lehetőség szerint este, villanyoltás után be tudj iktatni egy kellemes, pihentető fürdőt egy kis olvasást, filmezést. Az énidő az egészséged és az energiaszinted szempontjából is nagyon fontos, ezért nem szabad félvállról venni.

Beszélgess erről a férjeddel

Nem kell megvárnod, míg teljesen kimerülsz, és jobb esetben hisztizni vagy zokogni kezdesz, rosszabb esetben pedig megbetegszel. Beszélj a pároddal az érzéseidről, vond be őt is a feladatok elvégzésébe. Tervezzétek újra a munkamegosztást, hogy te is és ő is jól érezze magát. Ha nem adsz hangot a problémáknak, akkor előbb vagy utóbb teljesen felemésztenek majd, viszont ha beszélsz róluk, az a kapcsolatotokat is megerősítheti.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!