Ezért ne kiabálj a gyerekkel

Néha bárkivel előfordul, hogy kijön a sodrából és felemeli a hangját, ez természetesen nem jelenti, hogy rossz anya lennél. Azonban hosszú távon a kiabálás nem jó; sem neked, sem a gyermeknek, sőt; még akár a köztetek lévő kötelék is meglazulhat, ha gyakran ordibálsz a kicsivel.

Ha kiabálsz, az rád is visszahat

 

Ha ordítozol, azzal magadat hergeled, sokkal idegesebb, stresszesebb, feszültebb és frusztráltabb leszel tőle. Arról a mérhetetlen bűntudatról nem is beszélve, ami egy-egy balhét követően hatalmába keríti az embert. Tehát kiabálni semmilyen szempontból nem éri meg.

Aláássa a gyerek önbecsülését

 

Az, akivel gyerekkorában sokat kiabálnak a szülei, később szótlanabb, visszahúzódóbb lesz, és jelentősen sérül az énképe, önbecsülése is. Vagy ennek pont az ellenkezője történik, és felnőttként bevett kommunikációs formaként tekint majd a verbális agresszióra, és kiabálni kezd a társaival, esetleg visszaüvölt neked. Lássuk be, egyik variáció sem jó.

 

Kiabálás helyett

 

Ha gyakran ordítozol, azzal ráadásul a gyerek szemében elveszíted a hiteledet, a tekintélyed. Sokkal többre mész vele, ha inkább megkeresed a viselkedése mögött meghúzódó valódi okot, és azt kezeled. Magyarázd el neki, hogy mit csinált rosszul, miért okozott problémát, kérdezd meg, hogy miért csinálta, és mondd el neki, hogy hogyan kellett volna, illetve hogyan kellene jól csinálni. Ha pedig változást tapasztalsz a viselkedésében, akkor dicsérd meg! A dicséretnél ugyanis nincs erősebb motiváció!

Ne fenyegetőzz

 

Az üres fenyegetőzés gyakran fullad ordítozásba, ami viszont távolról sem a gyerek hibája. Ha például kétszer-háromszor is elhangzik a szádból, hogy „ha játszol az étellel, akkor elveszem”, később edig ahelyett, hogy valóban elvennéd, üvölteni kezdesz, az nem a gyerek hibája. Olyan szabályokat állíts, és olyan kijelentéseket tegyél, amelyeket be is tartasz, így nem kell, hogy sor kerüljön az üvöltésre, cserébe a kicsi megtanulja, hogy vegye komolyan, amit hall tőled.

Gondold át az elvárásaidat

Biztosan nem tetted túl magasra a lécet? Biztos, hogy a gyerek felé támasztott elvárásaid megfelelnek a korának, a képességeinek, a habitusának? Ugye véletlenül sem az ismerőseid Facebook fotóin mosolygó kirakat-kölykökhöz hasonlót próbálsz nevelni a saját, hús-vér csemetédből?

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!