Válogatós a gyermek?

Bizonyára számodra sem ismeretlen az a szituáció, amikor ebédnél a gyerek mindenre húzza a száját, és semmi sem felel meg neki. Szülőként ezt nem könnyű kezelni. Egyrészt, mert így a közös étkezések jó hangulat helyett feszültségben telnek, másrészt pedig mert gondot okoz, hogy hogyan főzz változatosan, ha a kicsi semmit sem hajlandó megkóstolni.

Normális, ha a gyerek nemet mond

 

Minden kisgyerek életében eljön az ominózus NEM- IDŐSZAK. Nem hajlandó zoknit húzni, nem akar fürdeni, nem engedi, hogy megfésüld a haját, és csak rázza a fejét, ha meglátja a brokkolit az asztalon. Ez (bizonyos keretek között) teljesen normális, hiszen ilyenkor kezdi kialakítani a saját függetlenségét, önállóságát; illetve, feltérképezi a határait. Az étkezést illetve azonban nagyon fontos a szülői reakció, hiszen a gyermekkori élmények jelentősen befolyásolják a gyerek későbbi étkezési szokásait.

  1. A közös étkezés legyen örömforrás!

 

Szánjuk rá az időt, és adjuk meg a módját a közös, családi étkezéseknek. Üljünk le mindnyájan egyszerre az asztalhoz, kapcsoljuk ki (vagy némítsuk le) a telefonunkat, és beszélgessünk. Ne menjen közben háttérzajként a televízió vagy a rádió, mert ezek csak elvonják egymásról a figyelmünket. Nem ér felugrálni az asztaltól, nem ér evés közben játszani, vagy a tabletet nyomkodni. Mesélje el mindenki, hogy milyen napja volt, vagy mit tervez; vitassunk meg közös élményeket, programokat, tervezzünk és vonjuk be a gyermeket a beszélgetésbe. Adjunk hangot neki, ha kifejezetten ízlik a köret, vagy kimondottan jól sikerült a hús- hiszen a kicsi a szülőktől tanulja meg ezeket (is).

  1. Mutass példát!

 

A közös étkezés a főzéssel kezdődik. Vond be a gyermeket a főzés folyamatába, vidd el magaddal vásárolni, válogassatok együtt zöldségeket, készítsétek el együtt az ebédet. Ha látja, hogy milyen odaadó gondoskodás húzódik meg az ételkészítés mögött (és ő maga is részt vehet benne), akkor másként viszonyul majd az ételekhez is.

  1. Törekedj a változatosságra!

 

Ismerjetek meg, próbáljatok ki minél többféle ízt, többféle zöldséget, gyümölcsöt; kísérletezzetek bátran újdonságokkal. Ha a gyermek már kiskorában megismeri a különféle fűszerek ízvilágát, akkor később bizonyára sokkal nyitottabb, elfogadóbb lesz, és kevésbé zárkózik el az újdonságok elől.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!