Fél a gyermek az orvostól?

Mindjárt a bejegyzés elején szögezzünk le valamit: az orvostól való félelem nem hiszti. A fehérköpeny-fóbia néhány felnőttre éppen úgy jellemző, mint a gyermekekre, csak az orvostól rettegő felnőttek nem sírnak hangosan. Ők többnyire az elkerülés műveletét gyakorolják, és elbagatelizálják a problémát (mert megtehetik). Ezzel szemben a kisgyerek nem teheti meg, hogy nem megy el orvoshoz, ezért sír, kiabál, esetenként toporzékol – azaz, a maga módján védekezik és ellenkezik.

Miért félhet a gyermek az orvostól?

 

Ennek bizony több oka lehet. Állhat a háttérben egy régebbi rossz élmény (huzamosabb ideig volt a gyermek kórházban, vagy látott egy csúnya balesetet, esetleg meg kellett birkóznia egy közeli hozzátartozója elvesztésével). A leggyakoribb magyarázat azonban az, hogy egyszerűen átveszi a szülei félelmét. Ha ugyanis azt látja rajtunk, hogy idegesek vagyunk, ha orvoshoz, fogorvoshoz kell mennünk, akkor ő maga is félni kezd…

Mit tehetünk, hogy segítsünk leküzdeni a félelmét?

 

  • Először is, küzdjük le a saját félelmünket (ha van ilyen). Ha anya, apa kibékül a doktor bácsival, akkor a gyermek is érezni fogja, hogy nincs veszély.
  • Soha ne bélyegezzük hisztiként, és ne kezeljük türelmetlenül. Lehetséges, hogy a hangos sírással kellemetlen helyzetbe hoz minket, de a legszélsőségesebb helyzetben is próbáljunk tudatosak, józanok maradni.
  • Játsszunk doktor bácsisat! Mérjük meg játékból a kicsi lázát, nézzük meg a torkát, diagnosztizáljunk, írjunk receptet; majd cseréljük fel a szerepeket.
  • Mondjunk olyan mesét, meséket, amiben az egyik szereplő beteg lesz, és a doktor meggyógyítja. Térjünk rá ki részletesen, hogy mi történik a rendelőben, milyen vizsgálatokon esik át a beteg szereplő, és (az orvosnak köszönhetően) hogyan gyógyul meg.
  • Kérjünk időpontot a rendelőtől, hogy csökkentsük a várakozási időt. Ha pedig mégis várnunk kell néhány percet, akkor ne hagyjuk a gondolataiba merülni a kicsit. Vigyük el a kedvenc plüssállatát, ami biztonságérzetet ad neki, és egy mesekönyvet, hogy olvasással terelhessük el a figyelmét.

Fontos, hogy gyerekkorban eloszlassuk ezeket a félelmeket, hiszen nem fognak maguktól elmúlni, és akár a gyermek egész életét végigkísérhetik.  Ha vannak saját ötleteitek, bevált módszereitek, akkor osszátok meg velünk kommentben!

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!