Csodaszép karácsonyi mesék

A karácsonyi hangulat megteremtéséhez bizony nem csak a dekoráció, a sütés-főzés és az ajándékvásárlás, hanem a kedves, meghitt karácsonyi mese is hozzátartozik. És bár a Youtube, a Videa és a Netflix is telis tele van karácsonyi rajzfilmekkel, mi mégis azt javasoljuk, hogy ha teheted, mesélj rendszeresen a gyermekednek. Ebben a bejegyzésünkben összegyűjtöttünk néhány csodaszép karácsonyi mesét.

Hans Christian Andersen neve bizonyára nem ismeretlen a számodra. Ő írta többek közt A kis gyufaáruslány csodálatos történetét, valamint az ő tollából származik A rút kiskacsa, A kis hableány, vagy A hókirálynő. E klasszikusokkal szemben A fenyőfa című művét kevesen ismerik, és pont ezért esett erre a választásunk:

Jókai Mór nevét mindenképpen érdemes mielőbb megismernie a gyermeknek, hiszen később, iskolás korában biztosan el fogja majd olvasni Az aranyembert, A kőszívű ember fiait, vagy az Egy magyar nábobot. Azonban Jókai nem csupán fantasztikus regényeket, hanem lenyűgöző meséket is írt. Olvassátok el együtt a Melyiket a kilenc közül című művét!

Jacob és Wilhelm Grimm, azaz a Grimm testvérek mágikus világát senkinek sem kell bemutatni, aki valaha volt gyermek. A MEK oldalán egy komplett gyűjteményt találhattok. Mi most A suszter manói című kedves, bájos mesét szeretnénk bemutatni nektek.

Charles Dickens Karácsonyi ének című műve 1983-ban jelent meg, és azonnal mindenki beleszeretett. Számtalan feldolgozása született rádiójátékként, musicalként, színdarabként egyaránt debütált, és természetesen meg is filmesítették. Bár több mint 30 év telt el azóta, hogy a mű napvilágot látott, értékéből és aktualitásából semmit sem veszített:

Ha Lev Tolsztoj nevét halljuk, akkor minden bizonnyal hamarabb gondolunk az Anna Karenina, vagy a Háború és béke című műre, mint a Pánov apó karácsonya című mesére. Pedig, higgyétek el, ezt is érdmes ám elolvasni!

Nektek melyik karácsonyi mese a kedvencetek? Van esetleg, amit minden évben elővesztek, leporoltok, elmeséltek karácsonykor? Osszátok meg velünk kommentben, adjunk egymásnak inspirációt, ötleteket!

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!