Meddig hozza a Jézuska az ajándékokat?

A legtöbb kisgyermekes családban karácsonykor a Jézuska hozza a fát és az ajándékokat. Azonban, ahogyan a kicsi cseperedik, egyre több kételye merülhet fel a Jézuskával kapcsolatban. E heti bejegyzésünkben azt a témát járjuk körbe, hogy szülőként mit tehetünk; mikor, és hogyan érdemes elmondani a gyerkőcnek, hogy valójában nem a Jézuska hozza a karácsonyi ajándékokat.

A gyermekek általában 6 éves korukig hisznek a mágiában, a varázslatban, és ennek a varázslatnak része a Mikulás, a Jézuska vagy éppen a Húsvéti nyuszi is.

Olyan fantáziavilág ez, amiben bármi lehetséges, itt jól megférnek egymás mellett a tündérek, a manók (rosszabb esetben a szellemek, kísértetek) is. A fantáziának pedig fontos szerepe van a gyermek kreativitásának és személyiségének fejlődésében is, ezért szülőként hagynunk kell kibontakozni őt.

Azonban, ahogy közeledik az iskoláskor, a gyermekek realitásérzete is fejlődik, és gyakran maguktól vonják kétségbe a varázsilágot, és esetleg elkezdenek kételkedni a Jézuska karácsonyi tevékenységében.

  • Hogyan képes a Jézuska egyetlen este alatt minden családhoz ellátogatni?
  • Hogyan hozta be ezt a sok ajándékot és a karácsonyfát egyszerre?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekkel találhatjuk szemben magunkat, a helyzet pedig csak forrósodik, ha anya vagy apa egyszerűen lebukik, mert a kicsi mondjuk észreveszi az erkélyen a fenyőfát, vagy a ruhásszekrénybe rejtett ajándékokat… Ekkor pedig fennáll a veszély, hogy lefelé biggyedő szájjal rákérdez: Anya! Te vagy a Jézuska?

A szakértők azt tanácsolják, hogy a válaszunkat igazítsuk a gyermek korához és realitásérzékéhez. Az iskolaérettség közeledtével mindenképpen érdemes valamilyen formában színt vallanunk, mert az iskolai közösségbe kerülve a gyermek kellemetlen helyzetbe kerülhet, ha ő az egyetlen, aki még hisz a Mikulásban…

Több portálon olvasható az a szakértői tanács is, hogy a gyermek 6 éves kora körül „bukjunk le”, hagyjunk elöl egy-egy karácsonyfadíszt, karácsonyfaltalpat, csomagolópapírt, hogy ő maga kösse össze a részleteket és ébredjen rá a valóságra, ezzel is fejlesztve a realitásérzékét. Persze van, aki számára ez talán kegyetlenségnek tűnik, pedig ezzel előbb vagy utóbb minden gyermeknek szembesülnie kell.

Ha több gyermekünk is van, és tartunk tőle, hogy a nagyobb elárulja a titkot a kisebbeknek, akkor célszerű őt egyszerűen megkérnünk, hogy ne tegye. Általában értékelik ezt a fajta cinkosságot, hiszen érettebbnek érzik magukat tőle, így van arra esélyünk, hogy ne fedi fel a testvérei előtt a Jézuska titkát.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!