Szülőként is fontos az énidő!

Évek óta nem aludtál végig egy éjszakát, folyton fáradtnak, kimerültnek érzed magad? Minden napod minden perce a gyerekeid körül forog? Iskola, különóra, hétvégi programok, munka, háztartás – már fel sem tudod idézni, hogy mikor voltál utoljára valahol a barátaiddal, vagy a pároddal kettesben? Vagy akár egy lopott órával is beérnéd, amikor a kedvenc magazinoddal elnyúlhatsz egy kád forró vízben, és közben senki sem töri rád az ajtót?

Hopsz, máris jön a bűntudat, hiszen ezt az időt nyilván a gyerekeidtől vonnád el.

Nem kell, hogy furdaljon a lelkiismeret, ha szeretnél néhány órát egymagadban eltölteni, vagy a hobbidnak szentelni. Lehet, hogy ezt a mondatot olvasva most nagyot sóhajtasz, és eszedbe jut, hogy évek óta nincs is hobbid. Lehet, hogy a kicsik születése előtt még eljártál hétvégente lovagolni, kirándulni, vagy otthon festegettél… Most viszont? Már magad sem tudod, mire fordítanád, ha lenne egy kis szabadidőd. De végül is mindegy, hiszen úgysincs.

Várj csak, ez gond.

Az énidő ugyanis szülőként is fontos, sőt! Egyrészt magad miatt, másrészt a gyerek miatt. Ha ugyanis odafigyelsz magadra, és rendszeresen félre teszel egy kis időt, amit magadra fordítasz, akkor hosszú távon teljesebb, kiegyensúlyozottabb, türelmesebb ember leszel. Ha időnként megengedsz magadnak egy kis szünetet (szigorúan bűntudat nélkül, hiszen az mindent elrontana), akkor hamarosan meglátod, mennyivel energikusabb leszel, mennyivel jobban érzed majd magad a bőrödben! És ami ugyanilyen fontos: ezt a gyerkőc is érezni fogja!

Hadd idézzük zárásként a nemrégiben elhunyt Vekerdy Tanár úr idevonatkozó gondolatait:

„Tudjuk, hogy a gyerekek kiszívják a vérünket, rágják a húsunkat. Ez így van, ezért meg kell néha szabadulni tőlük. Időként kell, hogy anya is szabadon lélegezzen, elmenjen a férjével vacsorázni, moziba, hogy aztán a gyerek újra egy pihentebb, rághatóbb anyát kapjon vissza. Nagyon fontos, hogy az anya jól legyen. Hogy tudjon örülni az életnek és a gyereknek, és ne csak szenvedjen tőle és a rengeteg tennivalótól.”

Érdemes ezen elgondolkodni, nemde?

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!