Közös főzés a gyerekkel

Az egyik legszuperebb otthoni program a közös főzőcske a gyermekkel! Már egészen kicsi kortól szívesen sertepertélnek a konyhában, sürögnek-forognak körülöttünk, ami egyrészt remek közös szórakozási lehetőséget jelent, másrészt addig is szem előtt vannak.

Mit tehetsz, hogy igazán klasszá varázsold a konyhában töltött időt?

Nagyon fontos, hogy mindig a kicsi korának megfelelő feladatokat adj neki, és ügyelj a biztonságra. Ne hagyj elöl késeket, ollókat, és ügyelj olyan –első ránézésre ártalmatlan– eszközökre is, mint például a sajtreszelő, vagy a zöldségpucoló. Ami nekünk, felnőtteknek nem tűnik veszélyesnek, az sajnos egy szempillantás alatt sérülést okozhat a gyerkőcöknek.

A gyerekek imádnak gyurmázni!

Mi jut erről eszedbe? Naná, a tésztadagasztás! Tegyétek bele a hozzávalókat egy nagy tálba, és helyezzétek el úgy, hogy a gyermek kényelmesen hozzáférjen. Ha ez megvan, akkor máris kezdődhet a gyurmázás, ezúttal a tésztával!

Célszerű kinevezni a konyhában egy fiókot, amiben kizárólag a gyerkőc saját „eszközei” kerülnek. Ha van olyan fakanál, merőkanál, műanyag tál, amit te már nem használsz, akkor ajándékozd oda neki, hogy eltehesse a saját fiókjába, és bármikor elővehesse, amikor szüksége van rá.

Ügyelj rá, hogy mindig dicsérd meg! Persze nem kell túlzásba vinni, és a legapróbb dologtól is ámulatba esni, de a gyermekeket igazán inspirálják a nekik szóló elismerő szavak! Te vagy a legügyesebb kukta a világon! Mihez is kezdenék nélküled? Látod, milyen gyorsan végeztem a konyhában így, hogy segítettél? Ilyen és ehhez hasonló mondatokkal bearanyozhatod a napját, és fenntarthatod az érdeklődését a sütés-főzés iránt.

Arról is érdemes szót ejtenünk, hogy milyen sok előnnyel jár, ha a gyermek segít a konyhában. A konyhai teendők ugyanis jelentősen fejlesztik a finommotoros mozgásukat, a kézügyességüket és a kreativitásukat. Mindemellett pedig nem felejtsük el, hogy fantasztikus élményt nyújtanak neked és neki egyaránt!

A Gourmand Gyerekzsúr születésnapi programja pontosan ezért épül a közös sütésre, főzésre! Az elmúlt évek tapasztalata is igazolja, hogy a kicsik örömmel és felszabadultan alkotnak a konyhában, a végeredményt kóstolva pedig igazán büszkék önmagukra!

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!