Ezért szeretjük az édesburgonyát

Egyrészt nagyon egészséges, másrészt rettentő sokoldalú, azaz nagyon sokféle képpen elkészíthető, így nehéz ráunni. Ráadásul meglehetősen alacsony a kalória tartalma (már ha nem olajban sütjük ki), így nem csak a gyerekeknek, hanem a vonalaikra odafigyelő szülőknek is remek választás.

Tegyük tisztába a fogalmat

Az édesburgonya, alias batáta neve egy kicsit félrevezető; azt sugallja, hogy egyfajta krumpliról van szó, pedig ez nem igaz. Bár az édesburgonya valóban a krumplihoz hasonló megvastagodott gyökérrel rendelkezik, valójában nem a burgonyafélék, hanem a szulákfélék családjába tartozik. Tehát, nem krumpli.

Hihetetlenül egészséges

Csecsemő és kisgyermekkorban kiemelkedően fontos a megfelelő mennyiségű vas bevitele; hiszen többek közt ez felel az agy és az idegrendszer egészséges fejlődéséért. A vas ajánlott mennyisége a gyermek testsúlyához igazítva napi 0,6-1,2 mg kilogrammonként. AZ édesburgonya pedig kiváló vasforrás.

Milyen vitaminokat nyerünk az édesburgonyából?

  • B1, B2, B6 vitamint, valamint C vitamint is tartalmaz, ez utóbbiból 15-30 mg-t 100 grammonként.
  • fehérje (1,5-2 gramm/ 100 gramm, azaz a többi zöldségféléhez képest aránylag magas a fehérjetartalma)
  • kalcium, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz, cink és a fent említett vas. Igen, az édesburgonya maga a megtestesült, Isten adta periódusos rendszer.
  • szénhidrát és béta-karotin

Hogyan készíthetjük el az édesburgonyát?

A batátából rendkívül finom köretet készíthetünk, de akár meg is süthetjük, grillezhetjük, párolhatjuk, főzhetjük; vagy készíthetünk belőle pürét, főzeléket, sőt, még akár süteményt is. Kellemes, édes íze miatt a gyermekek is örömmel fogyasztják (ellentétben mondjuk az örök feketelistára kényszerült, bár szintén nagyon egészséges sóskával).

Ha a sütemény mellett döntesz, akkor az édesburgonya mellé csokoládét is használhatsz, így feledhetetlen ízharmónia lesz a végeredmény. Kiváló választás még mellé a sárgabarack lekvár, a kakaó vagy a mogyoró is, illetve az édesburgonyának köszönhetően a tésztának is nagyon kellemes, omlós lesz az állaga – azaz, biztosan hatalmas sikert aratsz majd vele!

Ha kedvet kaptál egy kis sütéshez, akkor keress egy szimpatikus receptet a neten (nem lesz nehéz dolgod), és hajrá!

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!