Gyermekek és fenntarthatóság

Nagyon fontos, hogy a környezettudatos nevelést már egészen kicsi korban elkezdjük, így, amikor a gyermek felcseperedik, már természetes lesz a számára, hogy odafigyel erre. A „környezettudatos nevelés” alatt természetesen nem intelmeket, és leckéket értünk, pusztán néhány olyan szokás kialakítását, aminek hatalmas jelentősége van a fenntarthatóság szempontjából. Ráadásul, ahogy sok mást, ezt is megtaníthatjuk neki közös, vidám programok és játékok keretein belül. Íme 6 dolog, amit a gyermekeknek már kicsi korban érdemes megtanulniuk és elsajátítaniuk.

A hulladékok kezelése

 

Az, hogy a csoki papírját nem dobjuk el az erdőben, kirándulás közben, nyilvánvalóan alap, erről írnunk sem kell. Azonban, ha a család szelektíven gyűjti a hulladékot, akkor érdemes a gyermeknek is megtanítani, hogy melyik a papír- és melyik a műanyaghulladék- tároló. Akár rajzolhatunk is közösen kis ábrákat, melyeket a szemetesekre ragasztunk, hogy segítsenek eligazodni. Fontos, hogy nagyon dicsérjük meg, ha a megfelelő tárolóba helyezi az adott hulladékot, és ne veszítsük el a türelmünket, ha nem sikerül azonnal megtanulnia, hogy mi minősül papír- és mi műanyag hulladéknak.

Csínyán a vízzel 

 

Magyarázzuk el neki, hogy a tiszta víz bolygónk kincse, és a vízkészletünk véges, így takarékoskodnunk kell vele. Kérjük meg, hogy fogmosás közben zárja el a csapot, és tusolás közben se folyassa egyfolytában a vizet. Mutassunk jó példát, az sokkal többet ér, mintha csak magyaráznánk.

Energiagazdálkodás

 

Kérjük meg, hogy ha nem a szobájában játszik, akkor kapcsolja le a villanyt, hogy ne égjen feleslegesen. Ugyanez vonatkozik például a televízióra is.

Ruhák és játékok

 

A kinőtt ruhákat és a megunk játékokat ajándékozzuk el barátoknak, barátnőknek vagy a rászorulóknak. Tanítsuk meg a gyermeknek, hogy jótékonykodni öröm, mondjuk el, hogy más nagyon fog örülni annak a holminak, amit ő már nem használ, és, hogy ezzel a gesztussal sokat segíthet, ami jó, örömteli érzés.

Ami az ételeket illeti

 

Azok a gyermekek, akik olyan családban nőnek fel, ahol „nem divat” kidobni az ételt, felnőttként is jobban fognak figyelni rá, hogy minél kevesebb hulladékot termeljenek, és ne pazaroljanak. Kérjük meg, hogy annyit szedjen az ebédből, amennyit biztosan meg fog enni, és ha utána még éhes, akkor természetesen szedhet újra. A cél, hogy étel sose kerüljön a kukába!

Közös programok

 

Remek közös családi program lehet egy kellemes kirándulás, amelyet összeköthetünk egy kis szemétszedéssel vagy faültetéssel. A szemétszedésből akár csapatversenyt is csinálhatunk, vagy készíthetünk előtte-utána fényképet egy adott területről, hogy a gyermekek lássák munkájuk gyümölcsét!

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!