5 tipp, ha rosszul alszik a gyermek

Sok családban jelent problémát, hogy nem egyszerű este ágyba dugni a gyerekeket, és a lefekvés gyakran veszekedésbe torkollik, ami csak még inkább megnehezíti a helyzetet. Ebben a bejegyzésünkben 5 tippet gyűjtöttünk össze nektek, ami segít gördülékenyebbé tenni a fektetést, az altatást, így visszatérhetnek a békés, nyugodt esték.

  1. Testmozgás

Ügyelj rá, hogy a gyermek napközben eleget mozogjon. Ha egész délután csak a tévét nézi, vagy a tabletet nyomkodja, akkor egyszerűen nincs amiben kifáradjon estére, így lefeküdni sem lesz kedve. Ha azonban van lehetősége fára mászni, játszóterezni, a kertben szaladgálni, akkor kellemesen kimerül, mire lefekvésre kerül a sor.

  1. Esti rituálék

Ahogyan a felnőtteknek, úgy a gyermekeknek is szükségük van visszatérő esti rituálékra. Alakítsunk ki egy esti ritmust. Kezdődhet ez fürdéssel, utána következhet a kakaóivás, végül a meseolvasás és a lámpaoltás. Ezek a szokások segítenek a kicsinek ráhangolódni a pihenésre. Lefekvés előtt már ne hagyjuk a gyermeket mesét nézni, hiszen az úgynevezett kékfény izgató hatással van rájuk (ezért nem javasolják a felnőtteknek az elalvás előtti telefonnyomkodást).

  1. Az alvás ne büntetés legyen

„Ha nem tudsz viselkedni, akkor mész lefeküdni!” Nagyon rossz politika a gyermekeket a lefekvéssel fenyegetni, büntetni, hiszen ezzel azt érjük el, hogy az alvást büntetéssel azonosítja. Inkább mondjuk el neki, hogy pihenésre neki is, nekünk is szükségünk van, hogy másnap kipihentek és jókedvűek legyünk.

  1. Meseolvasás

Bár néhány sorral feljebb már említettük, mégsem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy milyen fontos az esti meseolvasás. Segít a gyermeknek megnyugodni, ellazulni, feldolgozni a nap eseményeit.

  1. Fehérzaj

A kisbabák általában igen jóízűen alszanak, ha hallják a mosógép vagy a porszívó monoton hangját, és ezzel a kisgyermekek sincsenek másként. Fehérzaj lehet az utcáról beszűrődő hangkavalkád, vagy éppen anya és apa beszélgetése is. Szükség esetén akár a Youtube-on is kereshetünk valamilyen fehérzaj-forrást. Fontos azonban, hogy ne legyen sem túl hangos, sem túl változatos, mert azzal pont az ellenkező hatást fogjuk elérni.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!