Segítség! Magától akar öltözni a gyerek!

Minden kisgyermek elérkezik előbb vagy utóbb abba a korba, amikor már maga szeretné eldönteni, hogy milyen ruhát vesz fel. Ezzel azonban nem nálad akarja ám kihúzni a gyufát! Az önállóság, a személyes identitás kialakulásának nagyon fontos momentuma, amikor a kicsi egyedül szeretne felöltözni. Olyan, akár a klasszikus NEM-korszak. Ebben a bejegyzésben ahhoz adunk tanácsot hogy hogyan kezeld, amikor a gyermeked furcsábbnál furcsább ruhadarabokat ölt magára.

Ne vedd fel a harcot, ha nem muszáj!

 

Persze megpróbálhatod lebeszélni a tüllszoknya- gumicsizma kombóról, vagy a pókemberjelmezről egy átlagos keddi napon, de ez általában inkább csak olaj a tűzre. Ha ugyanis nem tudsz felmutatni egy extrémebb, izgalmasabb, vagy vagányabb szerelést, akkor minden valószínűség szerint el fogod veszíteni a küzdelmet.

Amire azonban fontos figyelned, az a praktikum. Például, hogy télvíz idején ne egyszál pólóban akarjon oviba menni. A kicsiket viszont általában objektív tényekkel (például, hogy meg fog fázni) nehéz meggyőzni, de esetleg abba beleegyezik, hogy a póló alá felvegyen egy trikót vagy egy hosszú ujjú pulóvert.

Vannak olyan anyukák, akik számára mérhetetlenül fontos, hogy a kislányuk hajgumijának színe teljes szinkronban legyen a szoknyácskán lévő bojttal; hogy minden tincs és szempillaszál tökéletesen álljon (és ezt az összhangot nem átallják fénykép formájában megörökíteni, és néhány lájk reményében a Facebookon közszemlére tenni). Pedig ennél sokkal fontosabb, hogy a gyermek jól érezze magát abban, amit visel.

Engedjük a kicsit kibontakozni!

 

Ha éppen nincs olyan program, ami megkívánná a maradéktalan eleganciát, akkor miért is ne öltözhetne időnként hableánynak vagy autószerelőnek? Hagyjunk neki teret, hogy kísérletezzen, hiszen ezek is hozzásegítik, hogy megtalálja a saját stílusát! Nem kell cikinek érezni, ha macskajelmezbe bújt gyerekkel kell sorban állnunk a teszkóban, hiszen ez abszolút belefér.

Készülj B tervvel!

 

Elég kellemetlen, amikor a gyermek már indulás után gondolja meg magát, ezért célszerű bedobnod a táskádba egy váltás farmert és pólót (arra az esetre, ha mégsem érezné magát komfortosan az adott szerelésben).

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!