Miért füllent a gyerek?

Többször megesett már, hogy apróbb-nagyobb füllentésen kaptad a gyermeked? Nem szabad megijedned, még a legjobb nevelés mellett is előfordulhat kicsi korban az ilyesmi. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a leggyakoribb 4 okot, amikor a gyerekek hajlamosak eltorzítani az igazságot. Érdekel, melyek ezek? Akkor olvass tovább!

Amikor fantáziál

Bejött egy kismanó, a nyitott ablakon, ahol Cirmi szokott mászkálni. Felugrott az asztalra, és egy szempillantás alatt felfalta az összes csokis sütit!

Kedves történet, bár vajmi kevés esély van rá, hogy igaz lenne, pláne, ha az előadás egyik kelléke egy csokifoltos pulóver… Ha sokat mesélsz vagy meséltél a gyerkőcnek (ami minden szempontból nagyon hasznos dolog), akkor ne csodálkozz, ha ő is belekóstol a mesemondás művészetébe. Ha élénk a fantáziája, az nem probléma, ezért az ilyen meseszerű füllentéseket nyugodtan elütheted valamilyen poénnal, vagy részt vehetsz a játékban: Biztos, nem unikornis hátán érkezett az a kismanó? Miután kijátszottátok magatokat, beszélgessetek az őszinteség fontosságáról, és erősítsd meg őt abban, hogy veled bármikor lehet őszinte, nem kell félnie.

Amikor próbálja elkerülni a konfliktust

Vannak olyan helyzetek, amikor a gyermek egyértelműen a konfliktust akarja elkerülni a hazugsággal. Légy őszinte magadhoz: van mitől tartania? Ha tisztában vagy vele, hogy füllent, kérdezz rá, hogy miért teszi, mitől fél, és adj neki még egy esélyt, hogy elmondhassa az igazságot. Ha pedig végül a teljes őszinteséget választja, akkor dicsérd meg érte!

Amikor igyekszik megfelelni másoknak

Akár neked, akár a nagyszülőknek, akár a társainak. Fontos, hogy a kicsi érezze, hogy a szülő feltétel nélkül szereti őt, akkor is, ha összekoszolja a nadrágját, és akkor is, ha rossz jegyet kap. Ha a barátainak füllent (Apának akkora autója van, hogy tízen is elférünk benne), akkor pedig magyarázd el neki, hogy erre semmi szükség, és próbáld meg kideríteni, hogy mi késztette hazugságra. Lehetséges, hogy bizonytalan, vagy önbizalomhiánnyal küzd, ebben az esetben ezen érdemes dolgozni.

Amikor próbál manipulálni

Megesik, hogy az élelmes csemete a céljai elérése érdekében megpróbálja kijátszani Anyát Apa ellen, vagy fordítva. Ezzel általában hamar lebuknak, ami kiváló apropót jelent ahhoz, hogy beszélgessetek róla.

A hazugság maga csupán tünet; egy mélyebben rejlő probléma tünete. Ha a kicsi hazudik, annak mindig oka van, szülőként pedig a legjobb, amit tehetünk, hogy ezt feltárjuk, és foglalkozunk vele. Ha szükség van rá, természetesen szakember segítségét is kérhetjük!

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!