Televízió és beszédfejlődés

Sok családnál szokás, hogy szinte folyamatosan megy a televízió. Reggel, vagy amikor délután hazaérnek, bekapcsolják, és csak este, lefekvéskor kapcsolják ki (vagy esetleg a tévé hangja, fénye mellett térnek nyugovóra). A masina tehát folyamatosan duruzsol, amikor beszélgetnek, vacsoráznak – pedig ennek komoly negatív hatásai vannak, többek közt a kisgyermek beszédfejlődését is késleltetheti.

Ez mit jelent? Később fog elkezdeni beszélni a gyermek?

Igen, pontosan. Friss, amerikai kutatások ugyanis rávilágítottak, hogy az állandó tévézaj mellett a családtagok kevesebb alkalommal szólnak egymáshoz, kevesebb ideig beszélgetnek, azaz, jelentősen csökken az interakció köztük. Mégpedig, a beszédfejlődés során elengedhetetlenül fontos, hogy a kicsi minél több élőszót halljon. (No meg persze a felnőtteknek sem árt, ha beszélgetnek egymással…)

De hát a tévében is beszélnek!

Való igaz, azonban ez mégsem segíti, hanem sokkal inkább visszaveti a beszédkészség fejlődését. A gyermek a tanulás során nem csak a hallott hangokra, hanem a szülei szájmozgására is fókuszál, vagyis szó szerint ellesi a hangképzés módját – ehhez azonban személyes (és lehetőség szerint interaktív) kommunikációra van szükség, amit egyetlen filmmel vagy mesével sem helyettesíthetünk.

Ha megy a tévé, kevesebb a játék

Mindennek a tetejébe, az olyan háztartásokban, ahol állandóan szól a televízió, nem csupán kevesebb beszéd hangzik el, de a gyermek kevesebbet is játszik, hiszen a háttérzaj leköti a figyelme egy részét, így ritkábban merül fel benne az igény rá. Sajnos ezt sok szülő ki is használja, és ha vágyik néhány szabad, nyugodt órára, akkor egyszerűen leülteti a csemetét a képernyő elé…

Hogyan támogathatod a beszédkészség fejlődését?

  • Olvass, vagy mondj fejből mesét a kicsinek, énekeljetek, mondókázzatok együtt! Ez nem csak a beszédkészségre van jó hatással, hanem a kapcsolatot is mélyíti köztetek, emellett ráadásul remek móka.
  • Kérdezd meg a véleményét, és hallgasd is meg, beszélgessetek akár mindennapi dolgokról, akár közös élményekről! Meglátod egyre szebben és választékosabban fogja kifejezni magát.
  • Beszélj hozzá rendesen. Felejtsd el a gügyögést, mert abból nem fogja megtanulni, hogy hogyan formálja szépen a szavakat.
  • Válaszolj, ha kérdez. A bizonyos „miért” korszak a beszédfejlődés szempontjából is nagyon fontos, hiszen így mindig van apropója egy kis beszélgetésnek…

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!