Ne tiltsd meg a gyereknek

Sok szülő a saját kényelme érdekében túl sok korlátot állít a gyermeke elé. Anyként időnként kellemetlen a számunkra, ha a gyerek zajt csap a szupermarketben, szuperhősnek öltözve akar oviba menni, vagy kócosan, piszkos nadrágban parádézik az utcán vagy a buszon. Pedig a fentiek mind-mind hozzátartoznak egy szép gyermekkorhoz.

Az ésszerű szabályok persze fontosak, hiszen egyrészt biztonságérzetet adnak a gyermeknek, másrészt segítenek elkerülni a veszélyes helyzeteket, harmadrészt nyilván a személyiségfejlődésüket szolgálják. Azonban a túl sok értelmetlen és hasztalan tilalom akár komoly pszichés problémákat is okozhat.

Szabad piszkosnak lenni

A gondtalan  játékhoz hozzá tartozik, hogy a gyerek ruhája koszos lesz, de szerencsére már feltalálták a szappant és a mosógépet, úgyhogy nincs mitől tartanod. Önfeledten homokozni, kincset keresni, bújócskázni, kergetőzni nem lehet úgy, ha folyton arra kell figyelnie, hogy nehogy összekoszolja magát. Okostelefont és tabletet nyomkodni persze lehet, de az pont annyit is ér…

Szabad kérdezni

Tudjuk, hogy nehéz napjában ezer kérdést türelemmel megválaszolni, de inkább örülj neki, hogy a gyermeked kíváncsi, nyitott a világra, és buzog benne a vágy a megismerésre. Ügyelj rá, hogy ne vedd félvállról a kérdéseit, és véletlenül se vágd a fejéhez, hogy az őrületbe kerget az állandó kérdezősködéssel, hiszen ő most ismeri meg a világot.

Szabad sírni, dühösnek és csalódottnak lenni

A gyermeknek tudnia kell, hogy joga van az érzéseihez, ezért szülőként nem szabad elbagatellizálnunk, ha fél a sötétben, vagy csalódott, amiért elmarad a tervezett családi program. Az a gyerek, aki sokszor hallja a szüleitől, hogy ne hisztizzen, nagyobb eséllyel válik hajlamossá rá, hogy felnőttként elnyomja az érzelmeit.

Szabad ellenkezni

Természetesen nem akkor, ha eleget kell tenni a kötelezettségeknek, de igenis vannak olyan szituációk, amikor komolyabb következmények nélkül engedhetjük a gyermeknek, hogy egyszerűen nemet mondjon. Ez egy olyan képesség, amit ha kicsi korban nem sajátítunk el, akkor később nagyon nehéz lesz (gondoljunk csak azokra a felnőttekre, akiket kihasználnak a munkahelyükön, mert szinte bármit kérnek tőlük, ők képtelenek nemet mondani rá.)

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!