Mire tanít a sport?

Mindannyian tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás segít karban tartani a gyermek testi-lelki egészségét. Azonban kevesen gondolnak bele, hogy a fontos képességek fejlesztése és elsajátítása mellett, milyen nélkülözhetetlen pszichoszociális vonatkozásai vannak. Ebben a bejegyzésünkben összegyűjtöttük a legfontosabb készségeket, melyeket a gyermekek a sportolás során sajátítanak el. Lássuk, melyek ezek!

Öröm

A testmozgás bizonyítottan serkenti agyunkban az endorfin termelődését, így javítja kedélyállapotunkat. A felszabadult mozgás közben érzett „flow” tehát hosszú távon kiegyensúlyozottá tesz, illetve segíti levezetni a mindennapos stresszt és feszültséget.

Küzdelem

A sport megtanít a tisztességes küzdelem szépségeire, illetve, hogy hogyan kell a céljainkat saját erőnkből megvalósítanunk. Ezeken keresztül pedig sok-sok sikerélményt is nyújt, így javítja a gyermek önértékelését, fejleszti a reális énkép kialakulását.

Alázat

Nagyon fontos készség, melyre a gyermekeknek később, felnőtt korban is szükségük lesz. Aki versenyszerűen sportol, annak meg kell tanulnia áldozatot hozni az elérni kívánt cél érdekében (és fantasztikus érzés lesz a számára, amikor ez az elért sikereken keresztül megtérül).

 

Versenyszellem

A sporton keresztül a kicsik megismerik az egészséges versenyszellemet, és megtanulják, miként merítsenek belőle kitartást és motivációt. Ezek olyan képességek, melyek a tanulás során (és később, a munka világában is) hasznukra válnak majd.

Csapatmunka

Egy mindenkiért, mindenki egyért! A csapatsport megtanít tisztelni és támogatni a társainkat (csapattársainkat és az ellenfelet egyaránt), hatékonyan együttműködni másokkal, és osztozni a közösen elért sikerek örömében. Ezek mind nélkülözhetetlen szocializációs készségek a gyermek fejlődése során.

Koncentráció

Azok a gyermekek, akik rendszeresen mozognak, bizonyítottan képesek jobban összpontosítani, figyelni az iskolai tanórákon is. Kevésbé szétszórtak, kevésbé kalandozik el a figyelmük; sokkal összeszedettebbek, jobb a problémamegoldó képességük, és gyorsabban reagálnak bizonyos helyzetekben.

A sport tehát nem pusztán a jó állóképességért és az immunrendszer erősítéséért felel, hanem sokkal több annál!

Sportágválasztó sporttábor

2021 nyarán intézményünk sportágválasztó sporttábort indít 7-14 éves gyermekek számára! Egyhetes napközis táborunkban a résztvevők minden nap új sportágakat ismernek meg, miközben fantasztikus kalandokban lesz részük, és új barátokat is szerezhetnek. Ha érdekelnek a részletek, akkor kattints!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Telefon: +36 30 971 48 58  +36 30 217 63 93

E-mail:

rendezveny@gourmand-iskola.hu

info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.

Megközelítés:

2-es Metró – Őrs vezér tere; HÉV-Mátyásföld – repülőtér megálló; visszafelé gyalog- Veres Péter út 102.