Fél a gyermek a vírustól?

Ebben a témában még nemigen született cikk, vagy csak nehéz ráakadni a világhálón. Az elmúlt évben a félelem, a rettegés és a szorongás általános társadalmi érzületté vált. Úgy hozzászoktunk, hogy, szinte már észre sem vesszük. De mi, felnőttek, legalább tudunk vele mit kezdeni. Olvasunk a témában, beszélgetünk a barátainkkal, blogokat böngészünk, podcastokat hallgatunk.

De mit kezdjen egy kisgyerek a vírustól való félelmével, ha még meg sem tudja fogalmazni ezt az érzést? Hogyan várható tőle, hogy felülkerekedjen rajta, ha nem tudja feltenni a megfelelő kérdéseket, ha neki nincsenek eszközei a tájékozódásra; ha nem tudja értelmezni a statisztikákat, a csökkenő esetszámokat. Elárulom: szülőként te vagy a kulcs.

Közelítsük meg a kérdést kicsit távolabbról.

 

Ha a gyermekben bármivel szemben félelem alakul ki, az általában valamilyen tanult magatartásforma megnyilvánulása. Leegyszerűsítem: a gyerek többnyire attól fél (fogorvostól, repüléstől, vírustól, bármitől), ha a szülőn félelmet érez az adott dologgal kapcsolatban. Hiszen Anya és Apa a bázis; ők mindenhatóak, mindenre tudják a megoldást, minden fájdalomra van náluk egy-egy gyógypuszi.

Hát mi lehet az a förtelmes borzalom, amitől ez a két hatalmas, erős ember retteg? Az csak valami felmérhetetlen, pusztító erejű szörnyűség lehet.

 

Éreztél félelmet a vírustól az elmúlt években? Nyilván igen, mindannyian tartunk tőle. Hogyan kommunikáltad ezt a félelmet a gyermeked felé vagy az ő jelenlétében? A kicsiknek hihetetlen érzékeny receptoraik vannak ám, minden érzelmedet képesek tükrözni. Tehát, ha azt látod rajta, hogy szorong, akkor először neked kell megerősödnöd (fontos, hogy nem elég csak úgy tenned, hanem tényleg le kell tenned a félelmeidet) ahhoz, hogy ő is így tegyen.

A legfontosabb: beszélgess vele

 

Tedd fel a megfelelő (nem szuggesztív) kérdéseket, és engedd, hogy megfogalmazza, hogy mit érez. Adj rá neki időt, és szenteld neki minden figyelmedet. Hadd mondja el, hogy mi bántja, hogy milyen gondolatok keringenek a kis fejében, hogy mi az, ami nem hagyja őt éjszakánként aludni. Utána pedig beszéljétek meg. Ne érintőlegesen, hanem hosszan, mélyen, kimerítően. Meglátod, a végére nem csak ő, hanem te magad is meg fogsz könnyebbülni.

Sportágválasztó sporttábor

2021 nyarán intézményünk sportágválasztó sporttábort indít 7-14 éves gyermekek számára! Egyhetes napközis táborunkban a résztvevők minden nap új sportágakat ismernek meg, miközben fantasztikus kalandokban lesz részük, és új barátokat is szerezhetnek. Ha érdekelnek a részletek, akkor kattints!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Telefon: +36 30 971 48 58  +36 30 217 63 93

E-mail:

rendezveny@gourmand-iskola.hu

info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.

Megközelítés:

2-es Metró – Őrs vezér tere; HÉV-Mátyásföld – repülőtér megálló; visszafelé gyalog- Veres Péter út 102.