Zárkózott a gyermek? Itt a megoldás!

Zárkózott, magának való a gyermeked? Társaságban nehezen oldódik fel, közösségi programokon szinte „a hangját sem lehet hallani”? Nem kedveli a nagyobb társaságot, nem szívesen játszik más gyermekekkel? Egyáltalán nem biztos, hogy ez akkora gond!

Nem feltétlenül kell minden kisgyereknek hangos kis bajkeverőnek lennie. Vannak egyszerűen csak félénk, introvertált gyerkőcök, akik nehezebben oldódnak fel társaságban. Akiknek kicsit több idő kell, akik inkább a megfigyelő szerepében maradnak, amíg felmérik az erőviszonyokat, illetve az adott csoport dinamikáját. Tehát semmiképp ne aggódj, inkább tegyél azért, hogy a kicsi kellemesebben, fesztelenebbül érezze magát.

Íme, néhány jó tanács: 

 

Soha ne cukkold, ne hozd kellemetlen helyzetbe őt mások előtt.

Az nem fog segíteni, ha megalázod, és mások füle hallatára mondjuk a „nyuszi” vagy a „félénk” jelzővel illeted. Ilyen skatulyáktól, minősítéstől biztosan nem fog kedvet kapni a társasági élethez, viszont ezek hosszú távon akár szorongáshoz is vezethetnek.

Beszélgess vele

 

Igyekezz megtudni, hogy mitől is fél pontosan, mi tartja vissza őt attól, hogy beilleszkedjen egy-egy közösségbe, és aktívan részt vegyen a játékban. Tudnia és éreznie kell, hogy te úgy szereted és úgy fogadod el ahogy van, támogatod és bármiben számíthat rád.

Kíméld meg a spontán helyzetektől

 

A zárkózott, halk szavú gyermekek általában nem kedvelik a spontaneitást, ezért ne akard őt hirtelen bedobni a mélyvízbe, mert annak biztosan nem lesz jó vége, de azért persze nem kell a széltől is óvni.

Ne tápláld benne a zárkózottság érzését

 

Ha megszokja, hogy mindig, minden helyzetben bebújhat a szoknyád mögé, akkor jó eséllyel később sem lesz önálló. Szülőként meg kell találnod az egészséges egyensúlyt, ami fenntartja köztetek a bizalmi kapcsolatot, miközben segít a gyermeknek leválni rólad és másokhoz is kapcsolódni.

Közösségi programok

 

Játszótér, játszóház, nyári napközis táborok, egyéb foglalkozások: ezek szépen, apránként vezetik be a zárkózottabb gyermekeket is a közösségi életbe. Egy magának való kisgyereknek például nyilvánvalóan sok lehet egyszerre, hogy egy hétre ottalvós táborba menjen, azonban ha tudja, hogy minden délután hazamehet és a saját ágyában alhat, az biztonságérzetet nyújt, a programok pedig elterelik a figyelmét a pillanatnyi anyahiányról.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!