Hiperaktív a gyerek?

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap a hiperaktivitás. Egyre több kisgyermek szülei teszik fel magunknak a kérdést: lehetséges, hogy az én kisfiam, kislányom is hiperaktív? Egyáltalán mit jelent ez pontosan, milyen tünetei vannak, és mit tehetünk, ha felmerül a gyerkőcnél a hiperaktivitás gyanúja? Ebben a bejegyzésben ezt a témát járjuk körbe.

A hiperaktivitást (teljes nevén: figyelemhiányos hiperaktivitás zavar) először 1840-ben jegyezték le, majd 1902-ben foglalkoztak vele ismét, és gyakorlatilag azóta folyamatosan kutatják. A tudomány jelenlegi állása szerint a kialakulását nem pusztán genetikai tényezők befolyásolják, ezek mellett a környezeti hatásoknak is fontos szerepe van. A hiperaktivitás általában kisgyermekkorban kezdődik, a kisiskolások 2-5%-ánál diagnosztizálják, többségében a fiúkra jellemző.

Tünetek, amelyekre érdemes odafigyelni:

  • A gyermeknek nehezére esik, hogy huzamosabb ideig egy dologra koncentráljon. Figyelme sokszor elkalandozik, gyakran szétszórt, feledékeny.
  • Hamar ráun arra, amit csinál, nem tud egy helyben ülni, nem szeret rajzolni, gyurmázni, nem köti le a társasjáték.
  • Az iskolában nyújtott teljesítménye hullámzó, a gyermek szertelen, magatartása romlik.
  • Nem tud várni, mások szavába vág, hangos, harsány (amivel gyakran zavarja a környezetét).
  • Folyton mozgolódik, nyüzsög, mocorog, képtelen egy helyben maradni, impulzív, ezért fegyelmezetlennek, esetleg kezelhetetlennek bélyegzik.
  • Problémát okoz a számára az óvodába, iskolába való beilleszkedés.

Mit tehetsz, ha a fentiekben a saját gyermekedre ismertél?

Először is szögezzük le, hogy nem minden eleven gyermek hiperaktív (bár sajnos hajlamosak vagyunk indokolatlan esetben is ezt a szót használni), viszont ha valóban az, akkor fontos, hogy mielőbb felismerd. A legjobb, amit tehetsz, hogy szakemberhez fordulsz. Annál is inkább, hiszen az állandó nyüzsgés hátterében számos más ok, például akár pajzsmirigy túlműködés is állhat.

Alapvetően azzal, ha a gyermek mozgékony, semmi probléma nincs. Vannak, akiknek egyszerűen nagyobb a mozgásigénye a társaiénál. A pontos diagnózist azonban sem a szülő, sem a tanár nem tudja felállítani, ehhez többféle szakorvosi vizsgálatra is szükség van. Mindenképpen azt javasoljuk, hogy járj a végére, mert a nem diagnosztizált hiperaktivitás később komolyabb problémákat is okozhat.

Sportágválasztó sporttábor

2021 nyarán intézményünk sportágválasztó sporttábort indít 7-14 éves gyermekek számára! Egyhetes napközis táborunkban a résztvevők minden nap új sportágakat ismernek meg, miközben fantasztikus kalandokban lesz részük, és új barátokat is szerezhetnek. Ha érdekelnek a részletek, akkor kattints!

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Telefon: +36 30 971 48 58  +36 30 217 63 93

E-mail:

rendezveny@gourmand-iskola.hu

info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.

Megközelítés:

2-es Metró – Őrs vezér tere; HÉV-Mátyásföld – repülőtér megálló; visszafelé gyalog- Veres Péter út 102.