Ne nevelj áldozatot a gyerekből

Sajnos felnőttként is sokan hajlamosak vagyunk áldozati szerepbe helyezkedni, és bűnbakot keresni, ha valami nem jön össze. Ha más kapja álmaink állását, akkor ráfogjuk, hogy biztosan a kapcsolatai segítették hozzá; ha kerékbilincset kapunk a belvárosban, akkor a közterületfelügyeletet hibáztatjuk. Ez azonban minden esetben destruktív magatartás, ezért túl azon, hogy le kell küzdenünk az állandó bűnbakképzést, arra is ügyelnünk kell, hogy a gyermekünk se sajátíthassa el.

Más a felelős

Ha a gyermeket nem választják be a vágyott csapatba, énekkarba, vagy rosszabb jegyet kap az iskolában, mint amire számított, akkor nem szabad engedned neki, hogy mást hibáztasson, másra testálja a felelősséget. Nem biztos, hogy Peti azért lett csapatkapitány, mert az apukája jóban van az edzővel, ahogy az sem biztos, hogy Julcsi azért kapott jobb jegyet, mert puskázott, vagy mert ő a tanár kedvence.

A gyermeknek meg kell tanulnia, hogy nem hasonlíthatja másokhoz magát, és főleg, hogy nem hibáztathat másokat, ha valamit elront vagy elmulaszt. Persze nyilván ez mindig könnyebb, mint végiggondolni, hogy ő maga mit szúrt el, vagy mit kellett volna jobban csinálnia. 

Ha folyton a társai sikerei, kudarcai, eredményei tükrében méri saját magát, az negatív hatással van az énkép fejlődésére, aminek később nagyon komoly következményei is lehetnek. Meg kell tanulnia, hogy az ő világának ő maga a középpontja; a hibáiért és a sikereiért egyaránt ő a felelős.

Az áldozati szerep együtt jár a tehetetlenség-érzéssel

Ha engedjük a gyermeknek, hogy másra kenje a felelősséget, az többek között a kontrollvesztés érzését is magával hozza. Hiszen hogyan is kontrollálhatná ő maga a dolgait, ha folyton úgy érzi, hogy a teljesítménye másoktól függ? Ráadásul, ha ezt erősítjük benne, azzal tápláljuk a kirekesztettség-érzését is, ami szintén igen veszélyes lehet.

Meg kell tanítanunk neki, hogy ő az életében nem áldozat, hanem elkövető – akár pozitív, akár negatív dolgok történnek vele. A sikereire csak így lehet majd igazán büszke, a hibáiból pedig így fog tudni tanulni.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!