Eleget iszik a gyermeked?

A megfelelő mennyiségű folyadék nem csak a nyári hónapokban fontos, azonban ilyenkor a kicsik általában többet játszanak, mozognak, a levegő is melegebb, így többet is izzadnak, ami nagyobb mértékű folyadékvesztést eredményez. Nem szabad félvállról vennünk a folyadékpótlás kérdését, szülőként kötelességünk gondoskodni róla, hogy a gyerek eleget igyon, különben könnyen kórház lehet a vége!

A szomjúság a test segélykiáltása

Nem szabad megvárni, hogy a gyerek megszomjazzon, hiszen a szomjúság nem más, mint vörös riasztás a szervezet részéről. A csecsemők szervezetének 70%-a, a felnőtt nők szervezetének 50%-a, míg a férfiak szervezetének 60%-a víz. Folyadék szükséges a megfelelő agyműködéshez, illetve a szívnek, a tüdőnek, a bőrnek, de még a csontjainknak is szüksége van rá; nem is beszélve az emésztőszervrendszerről.

Mennyit kell innia egy gyereknek naponta?

Különböző egyetemek különböző mennyiségekre esküsznek, de nagyjából az alábbi adatokat kell alapul vennünk:

  • 4-8 év között: 1-1,3 liter/nap
  • 9-13 éves lányok: 1,3-1,5 liter/nap
  • 9-13 éves fiúk: 1,5-1,7 liter/nap

Az én gyerekem nem issza meg a sima vizet

Ez gyakori probléma, kiváltképp olyan családokban, ahol a szülők is előnyben részesítik az cukros üdítőket vagy az ízesített ásványvizet. Annak ellenére, hogy a tiszta, friss vizet semmi sem pótolja, azért van, ami a (valódi) gyümölcslé, a tea és a limonádé mellett szól. Ez pedig nem más, mint az izzadással elveszített elektrolitok pótlása (amire a szervezetnek ugyanannyira szüksége van, mint a folyadékra).

Az elfogyasztott folyadék mellett persze a gyümölcsök, levesek fogyasztása is számít (ezeket nyugodtan kalkuláljuk bele a fenti értékekbe).

Mindemellett arra is oda kell figyelnünk, hogy bárhova is indulunk, mindig legyen nálunk víz, és törekedjünk is rá, hogy a gyerek igyon rendszeresen! Ne várjuk meg, amíg jelzi, hogy szomjas, és inni kér! Kínáljuk meg gyakran, és mutassunk jó példát, igyunk mi magunk is rendszeresen, akkor is, ha nem otthon, hanem például a játszótéren vagyunk! A szülői példa minden intelemnél, rábeszélésnél, vitánál többet nyom a latba!

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!