Soha ne hagyd a gyereket az autóban!

Ez a bejegyzés nem kíván felvezetést. NE HAGYD AZ AUTÓBAN A GYEREKET. Soha, semmi esetre sem, semmilyen körülmények között, még egyetlen percre sem, semmilyen okból.

Hisztizik, hogy nem akar kiszállni? Ne hagyd a kocsiban. Alszik, és nem akarod felébreszteni, mert nyűgös lesz? Ne hagyd a kocsiban. Olyan jól eljátszanak a tesóval, hogy kár lenne őket megzavarni? Ne hagyd a kocsiban. Kényelmesebb lenne egyedül a bevásárlás? NE. HAGYD. A. KOCSIBAN.

Tudtad, hogy él Floridában egy pszichológiaprofesszor, akinek az a fő profilja, hogy azokból a mintaszülőkből igyekszik kikezelni a bűntudatot, akik véletlenül megölték a gyereküket azzal, hogy az autóban hagyták őket? Bizony, ez egy annyira banális és gyakori probléma, hogy valakinek eszébe jutott egy egész praxist építeni köré.

Lehet ez memóriazavar, lehet, hogy csak egy pillanatra nem figyelünk eléggé, de az is lehet, hogy (rosszul) mérlegelünk, és úgy döntünk, hogy az alatt a néhány perc alatt, amíg beszaladunk almáért a teszkóba, semmi probléma nem történhet. Aztán az almán kívül eszünkbe jut az öblítő meg a kutyakaja, a sor pedig kicsit nagyobb, mint gondoltuk, és a néhány percből fél óra lesz, ami bőven elég a végzetes tragédiához.

Tudtad-e?

  • Az ilyen balesetek nem csak a nyári hónapokra jellemzőek; az év 11 hónapjában megtörténhetnek, hiszen nem kell hozzá kánikula, hogy a jármű elviselhetetlenül felmelegedjen.
  • A gyakorlatban pusztán 10 perc is elég ahhoz, hogy a kocsi belső hőmérséklete akár 20 fokot is emelkedjen (ez távolról sem azt jelenti, hogy 5 percre még épp benne hagyhatod a gyereket).
  • A gyermekek szervezete akár ötször olyan gyorsan képes túlmelegedni, mint a felnőtteké.
  • A létfontosságú szervek leállásához már 40 fok is elegendő.

Soha ne kockáztass! Ha kialvatlan, kimerült vagy, és úgy érzed, hogy csökken a koncentrációs képességed, akkor inkább ne indulj útnak (olyankor amúgy is veszélyes autót vezetni). Ha pedig egyszerűen jellemző rád a feledékenység, akkor vezess be egy új szokást (például tedd a gyerekülés mellé a pénztárcádat), hogy kiszálláskor véletlen se feledkezhess meg a hátsó ülésen utazó gyermekedről!

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!