A kisiskolás legfontosabb szuperképességei

Ha a Te gyermeked is most készül első osztályba, akkor nem kell hosszan ecsetelnünk, hogy milyen fontos időszak ez, és mennyire újdonsággal, változással jár együtt. Az óvodás kisgyermekből szempillantás alatt iskolás nagylány, nagyfiú válik, és ez bizony egy olyan helyzet, ami mindkettőtök részéről megfelelő felkészültséget és rugalmasságot igényel. De nem kell megijedni, hiszen az elmúlt években ott voltál mellette, és nyilván a legjobb tudásod szerint nevelted, alakítgattad a személyiségét. Ebben a bejegyzésünkben összegyűjtöttük azt a néhány szuperképességet, amelyeknek ha a gyermeked birtokában van, akkor nincs miért aggódnod. Bár úgyis fogsz – hiszen ő a mindened.

Írhatnánk arról, milyen fontos, hogy a gyermek odafigyeljen a személyes higiéniára (rendszeres kézmosás érkezéskor, mosdóhasználat után, stb.), de egyrészt biztosak vagyunk benne, hogy ezzel szülőként Te is tisztában vagy, másrészt nem gondoljuk, hogy az elmúlt másfél év után nincs még tele a surranód ezzel. Szóval, ezt inkább skippeljük, és kanyarodjunk rá a valóban fontos készségekre.

Önbizalom

Új társaság, új közeg, új élmények, új kapcsolatok, új helyzetek, új konfliktusok… Minden, minden új lesz a gyermek körül, szeptembertől minden megváltozik. És ez a változás akkor lesz jó és élvezetes, ha képes rá, hogy megállja a helyét ennyi újdonság közepette. Ennek pedig az az alapja, hogy tisztában legyen önmagával, a saját értékeivel, erősségeivel, pozitív tulajdonságaival, ezért fontos, hogy mindezt (tovább) erősítsük benne.

Nyitottság

A másik fontos skill a nyitottság, az egészséges kíváncsiság, a vágy a megismerésre. Ez pedig új helyzetekre, emberekre és információkra egyaránt vonatkozik. Az iskolakezdéssel a kicsi világa megtelik színekkel, és csak rajta(tok) áll, hogy ő ezt hogyan fogadja.

Koncentráció

Nem csupán az órai anyagra kell megtanulni odafigyelni, hanem mindenre, amit a tanítók és a társai mondanak. Az oviban még megengedhette magának, hogy önfeledten játsszon és időnként szétszórt legyen, az iskola azonban már teljesen más közeg. Az értő figyelem pedig nem pusztán a felnőtté válás-, hanem az őszinte és harmonikus társas kapcsolatok alappillére is.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!