Hogyan hat a gyerekre a szülők vitája?

Még a legkiegyensúlyozottabb kapcsolatban is előfordulnak olyan viták, melyek esetenként hangoskodásba, veszekedésbe torkollnak. De vajon mit jelent a gyermek szemszögéből, ha apa és anya veszekszik egymással? Hogyan hatnak rájuk a szülők közti konfliktusok, és mit tehetünk, hogy a párunkkal történő heves vitáinknak ne a gyermek lássa kárát? Erről szól e heti bejegyzésünk, tartsatok velünk.

Nem kérdés, hogy a gyermekre hatással van a szülei közti viszály. Friss kutatások szerint már a  6 hónapos csecsemők is megérzik a szülők közti feszültséget, és vérnyomásemelkedéssel reagálnak rá. A gyakori, intenzív és esetleg megoldatlan konfliktusok pedig bizonyítottan szorongást, mentális problémákat okoznak a gyermeknek.

De mit tehetünk, ha egyszer stresszes az életünk, és sokszor veszekszünk egymással?

Semmiképp se a gyerek füle hallatára tegyétek. Ez persze nem azt jelenti, hogy zárkózzatok be üvöltözni, a szobából kijövet pedig játsszátok el, mintha minden rendben lenne. A gyereknek ugyanis hihetetlen érzékeny receptorai vannak, és a legkisebb feszültséget is megérzi. Nem szabad hazudni neki, a legcélszerűbb az, ha az ő szintjén elmagyarázzuk neki, hogy mi történt, mi történik.

Nagyon fontos, hogy tudassuk vele azt is, hogy a veszekedésnek nem ő az oka, a konfliktusról nem ő tehet. A kicsik énközpontú gondolkodásukból kifolyólag ugyanis nagyon is hajlamosak azt feltételzni, hogy ők rontottak el valamit, és ők okoztak problémát.

Ne panaszkodjunk, ne szapuljuk neki a másik szülőt

Soha ne késztessük a gyermeket állásfoglalásra, soha ne osszuk rá a döntőbíró szerepét – nagyobb korban sem! Gyermekként borzalmasan nehéz arra a kérdésre válaszolni, hogy egy-egy vitában kinek van igaza, hiszen ezt úgy éli meg, mintha választania kellene apa és anya között. Mégpedig egy ilyen szituációban (a vita témájától függetlenül) nincs jó döntés.

Mutassunk példát

A gyermek elsősorban a szülei példája mentén sajátítja el a problémamegoldást és a megfelelő konfliktuskezelést. Ha mi magunk agresszívak vagyunk egy vita során, akkor mivégre várnánk el, hogy ő ne agresszívan kezelje a feszültséget?

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!