Tudatos étkezés gyermekkorban

Több szempontból is nagyon fontos, hogy a gyermekek időben megismerik és elsajátítják a tudatos, egészséges étkezés alapjait. Egyrészt így valószínűbb, hogy később elkerülik a különféle étkezési problémákat (anorexia, bulimia, elhízás, illetve az ezekből fakadó komolyabb egészségügyi panaszok), másrészt így felnőtt korban is jó viszonyt ápolnak majd az ételekkel és az étkezéssel.

Hogyan tanítsuk meg a gyermeket a tudatos étkezésre?

 

Adjuk meg az étkezés módját! Az ebéd legyen közös családi program, amelyen mindenki részt vesz, és amely során egymásra és az ételre fókuszálunk. Töltsük együtt, egymásra hangolódva ezt az időt; beszélgessünk, ki-ki mesélje el, hogy milyen napja volt. Eközben ne hagyjuk a háttérben szólni a tévét, és telefonozás se legyen az asztalnál.

Fontos továbbá, hogy a gyermek megismerje a teste jelzéseit, köztük az éhségérzetet. Meg kell tanulnia elkülöníteni az érzelmi és a fizikai éhséget. Az érzelmi éhség ugyanis csupán pótcselekvés; például amikor unalmunkban vagy rossz kedvünkben nassolunk. Az ilyen gyermekkori szokások vezetnek ugyanis a későbbi stresszevéshez (és ezen keresztül az elhízáshoz). Az étkezés legyen rendszeres, törekedjünk rá, hogy minden nap nagyjából ugyanabban az időpontban kerüljön az asztalra a reggeli, az ebéd és a vacsora.

Vonjuk be a gyermeket a heti menü megtervezésébe. Beszéljük meg vele, hogy melyik nap mi lesz az ebéd, esetleg magyarázzuk el neki, hogy miért fontos a zöldségek, húsfélék fogyasztásának egyensúlya, és milyen szerepe van a gyümölcsöknek, magvaknak, gabonaféléknek. Ha van rá lehetőségünk, vásárolni is magunkkal vihetjük, hogy az előre megtervezett menü alapján együtt válasszuk ki a hozzávalókat. Remek program ez a kicsiknek, csakúgy, mintha a konyhában is segíthetnek. Ha ezeket a feladatokat együtt végezzük, akkor egyrészt látni fogja, hogy milyen sok munka rejlik az ebéd vagy a vacsora elkészítése mögött (így jobban fogja értékelni), másrészt nagyon klassz élmény a számukra, ha mindebben részt vehetnek.

A legfontosabb pedig, hogy mutassunk jó példát. Ha ugyanis anya ehet a tévé előtt, ha anya nasizhat ebéd előtt, ha anyának nem kell gyümölcsöt ennie, akkor minden szavunk hitelét veszti, és a tudatos táplálkozás kialakításába fektetett energiánk biztosan kárba vész.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!