Ezeket mondd a gyereknek

Ahhoz, hogy a gyermek kiegyensúlyozott, boldog legyen, szülőként már a kezdetektől biztosítanunk kell számokra az érzelmi stabilitást. Ennek persze számtalan módja van, és nem merül ki pusztán néhány varázsszóban. Most azonban összeszedtük nektek azt a négy legfontosabb mondatot, ami jelentősen segíti a gyermek egészséges önértékelésének kialakulását. Lássuk, hogy melyek ezek!

„KÉPES VAGY RÁ”

 

Fontos, hogy a gyermek tisztában legyen a saját képességeivel, és magabiztos felnőtt váljon belőle, aki képes helytállni az élet különböző területein. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy tudja; a szülei elismerik őt és az adottságait. Sok olyan felnőtt van, aki azért küzd komplexusokkal és kisebbrendűségi érzésekkel, mert gyermekkorában nem kapta meg a szüleitől a szükséges érzelmi támogatást.

„BÜSZKE VAGYOK RÁD”

 

Ezt bizony ki kell mondanunk, ha a gyermek megérdemli. Nem szabad elcsépelni, nem kell minden nap hangoztatni, mert akkor elveszíti az értékét. Azonban, ha a kicsi (korának megfelelő) eredményeket ér el, akkor ne legyünk szűkmarkúak az elismeréssel!

„SZERETLEK”

 

Ennél szebb szó valóban nincs, így ezt (az előzővel ellentétben) nem lehet túl sokszor mondani. A gyermeknek tudnia kell, hogy a szülői szeretetfeltétel nélküli és állandó; független attól, hogy rossz fát tett a tűzre, vagy valamilyen sikertelenség, kudarc érte. A szülői szeretet az övé, és ezt soha, senki sem veheti el tőle.

„NEM”

 

Nem csupán azért kell időnként nemet mondanunk, hogy a gyerkőc megismerje a határait (persze ebből a szempontból is nagyon fontos). Hanem azért is, hogy ő maga is elsajátítsa ezt a képességet. Az a gyermek, aki soha nem hall nemet a szüleitől, mégis hogyan, kitől tanulná meg, hogy hogyan kell (vagy, hogy egyáltalán lehet) nemet mondani. A nemet mondás ugyanis tényleg egy képesség, és nagyon is fontos, hogy kicsi korban megtanuljuk. Ez vértez fel bennünket azokkal szemben, akik megpróbálnak kihasználni. A nemet mondás továbbá önismereti és önértékelési szempontból is fontos. Aki tud nemet mondani, az tisztában van a saját értékeivel, vágyaival, és fel tudja mérni, hogy mi az, ami ezekkel nem összeegyeztethető; mi kellemetlen a számára, mi nem szolgálja az ő jólétét és mi nem okoz örömet. A nemet mondás hozzátartozik a személyes autonómiához.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!