Merj hibázni!

Szülőként régebben sem volt egyszerű megfelelni más felnőttek, a saját szüleink és a társadalom elvárásainak, azonban, ha lehet, ez ma még nehezebb. Hogy miért? Mert a közösségi oldalak tele vannak hibátlan, boldog, élére vasalt mintaanyákkal és mintaapákkal, akik vidáman mosolyognak a kamerába, ölükben a csodaszép, bájos, okos és szintén kiegyensúlyozott gyerekükkel. Mi pedig óhatatlanul is példaképként tekintünk rájuk, és önkéntelenül is összehasonlítgatásokba bocsátkozunk.

Itt ülök én, fáradtan, egy kinyúlt pólóban, mosatlan hajjal (sminket hónapok óta nem láttam, de még a tisztességes farmernadrágomat se), és őszintén; másra sem vágyom, csak hogy a gyerek ma fél órával tovább aludjon, hogy addig –olvashassak? (Mint az összes szuper értelmiségi barátom.) Dehogy! Csak megnéznék egy részt a sorozatomból végre. Hát miféle szörnyeteg vagyok én hozzájuk képest?!

Naiv.

Ez a rövid válasz. Naiv vagy, ha elhiszed, hogy más családokban kolbászból van a kerítés, nincsenek konfliktusok, és igaz, amit ezeken a fotókon látsz. Ne gondold, hogy más szülőknek nincsenek gyenge pontjaik, mélyrepüléseik; sosem veszítik el a türelmüket, agy sosem hibáznak.

„Aki dolgozik, hibázik”

Így szól a mondás, mégpedig el kell ismernünk, hogy a gyereknevelés, az anyaság komoly munka. Felelősségteljes állás, ami a nap 24 órájában leköti az embert. És bár nyilván igyekszel mindent jól csinálni, azért időnként becsúsznak apróbb-nagyobb bakik, hibák. Mit tehetsz ilyenkor?

Az első, és talán a legfontosabb, hogy tanulsz belőlük. Ez persze nem önostorozást és napokig tartó lelkiismeretfurdalást jelent, csupán azt, hogy átgondolod, hogy mit kellett volna másként csinálnod, levonod a konzekvenciát, és e felismerések birtokában tovább lépsz (és többet nem követed el ugyanazt a hibát – persze, ne legyenek illúzióid, majd elkövetsz másokat, de ezzel nincs semmi gond).

Ami legalább ennyire fontos, hogy tudnod kell bocsánatot kérni. Ha például csúnyán szóltál a gyermekedhez, felemelted a hangod, amikor nem kellett volna, vagy türelmetlen voltál vele, akkor nyugodtan állj elé, és kérj tőle elnézést. Egyáltalán nem ciki, ha belátod, hogy nem vagy hibátlan. Ettől ráadásul ő is megkönnyebbül, és megtanulja, hogyan kell felelősséget vállalnia a viselkedésért, és hogyan kell bocsánatot kérnie, ha később elvét valamit.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!