Miért álmodik rosszat a gyerek?

Egyre több gyermek küzd rémálmokkal, éjszakai felriadásokkal, nyugtalan alvással, ami nem csak az éjszakákra, hanem a nappalokra is rányomja a bélyegét. Azok a gyermekek, akik éjjel nem tudják kialudni magukat, napközben fáradtabbak, nyűgösebbek, ingerlékenyebbek. Ez pedig sajnos egy ördögi kör, hiszen a nyűgösebb, stresszes gyermek nagyobb valószínűséggel álmodik ismét rosszat, ami hosszú távon alvásproblémákhoz, alvászavarhoz vezethet.

No de álljunk meg egy szóra! Mitől lehet a gyermek stresszes vagy fáradt? Hiszen nem neki kell befizetnie a számlákat, és nem kell napi nyolc órában helytállni a munkahelyén, intézni a bevásárlást, főzni, mosni, rendben tartani a háztartást?

Ez mind igaz, azonban tudnod kell, hogy a gyermeket ugyanúgy érheti stressz, mint a felnőteket. Ő nyilván más típusú problémákkal, stresszorokkal, kihívásokkal, elvárásokkal, feladatokkal, esetenként kudarcokkal találkozik, mint te, de ez nem azt jelenti, hogy az ő problémáinak kisebb a súlya vagy jelentéktelenebbek.

Tehát fontos, hogy elismerd és komolyan vedd ezeket, hiszen ezek mind-mind okozhatnak rémálmokat és nyugtalan alvást (esetleg éjszakai bepisilést, alvajárást, felébredést, fogszorítást, fogcsikorgatást, stb.)

Mi állhat még a rémálmok hátterében?

A napközbeni stresszen kívül rémálmokat okozhatnak például bizonyos gyógyszerek mellékhatásai is (erre érdemes odafigyelni, ha a kicsi valamilyen tablettát szed). Ennél sokkal gyakoribb, hogy az internetes tartalmak, erőszakos vagy agresszív videók köszönnek vissza éjszaka, rémálmok formájában, ezért válogasd meg, hogy milyen oldalakat, csatornákat engedsz böngészni a gyermekednek.

Mit tehetsz még?

 

Vannak kimondottan gyermekek számára fejlesztett meditációs gyakorlatok, ezeknek érdemes utánanézni, hiszen sokat segíthetnek. És bár a legegyszerűbb megoldás, ha a kisebb ellenállás irányába indulsz, és megengeded a kicsinek, hogy bebújjon mellétek az ágyba – ezt semmi esetre sem javasoljuk!

Ha úgy látod, hogy a rémálmok, éjszakai felébredések egyre gyakoribbá válnak, esetleg romlik a gyerkőc iskolában nyújtott teljesítménye, vagy romlik a közérzete, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnod! Nem szabad elbagatellizálni ezt a problémát, hiszen a pihentető, jó minőségű alvás az általános egészségünk egyik legfontosabb pillére!

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!