Mit tehetsz, ha túlsúlyos a gyerek?

Szülőként hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, alábecsülni a gyermekünknél megjelenő túlsúly kérdését. Fura, de valahogy tényleg úgy van összerakva a szülői társadalom, hogy jobban tartunk az alultápláltságtól. Többen félnek attól, hogy a gyermek nem eszik eleget, és esetleg elmarad a fejlődésben, eközben pedig nem vesszük észre, ha megjelenik rajta néhány plusz kiló. Pedig a túlsúly legalább olyan komoly egészségügyi problémákat okozhat, mint az alultápláltság!

Kis vasgyúró, erős csontozatú

 

Ilyen, és ehhez hasonló eufémizmusokkal szoktuk elütni a témát, és tök cukinak tartjuk azokat a bájos kis hurkákat a gyermek karján, lábán, pedig ezek a gyermekkori túlsúly első jelei lehetnek. Ha pedig valaki felhívja rá a figyelmünket, hogy a gyermekünk elhízott, akkor megsértődünk, és egyszerűen csak legyintünk, hogy majd kinövi. Pedig a kövér kisgyerekből nagyobb eséllyel válik kövér tinédzser, később pedig kövér felnőtt.

Hogyan kezelheted a túlsúlyt a gyermekednél?

Semmiképp se tegyél neki szemrehányást, ne tedd nevetség tárgyává, és lehetőleg társaságban se hozd azzal kellemetlen helyzetbe, hogy étkezés közben mértéktartásra inted. Továbbá, ne kutass a neten megfelelő diéta után! A diéták ugyanis nagyrészt egyes élelmiszerek megvonásán alapulnak, ami komoly következményekkel jár egy fejlődésben lévő szervezet (de még a felnőttek) esetében (is).

Tehát, a legjobb, amit tehetsz, ha orvoshoz fordulsz tanácsért. Persze közben tehetsz néhány apróságot, például visszaszorítod a nassolást, több aktív, kültéri programot szervezel a családnak, és elviszed a gyermeket sportolni.

Sok esetben már ezek is rövid időn belül látványos változást hoznak. Szülőként akkor érhetjük el a legjobb eredményeket, ha mi magunk is részt veszünk az életmódváltásban (az például nem működik, hogy megtiltod a gyereknek a csokievést, te pedig a szeme láttára pusztítasz el egy fél tortát az esti filmezés közben).

Gondold át, hogy az élet mely területein tudnátok változtatni. Például sorozatnézés helyett menjetek el a kutyával sétálni, telefonozás helyett kiránduljatok, az édességet cseréljétek gyümölcsevésre, száműzzétek a cukros üdítőket a hűtőből, gyorsétterem-látogatás helyett vásároljatok és főzzetek közösen!

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!