Csomagolás és környezetvédelem

Tudtad, hogy hazánkban évente egy ember 500 kg szemetet termel, aminek jelentős része karácsonykor keletkezik? Ez bizony többnyire nem más, mint a tiszavirág-életű csomagolópapír, amiből másodpercek alatt hámozzuk ki az ajándékokat, és már landol is a szemetesben (legrosszabb esetben a vegyes háztartási szemétben, a szelektív helyett)…

Miért csomagolunk?

 

Bár az ember ősidők óta csomagol, azonban a csomagolásnak megvolt a funkciója; óvta a terméket, illetve így könnyebb volt szállítani. Ezzel szemben a karácsonyi csomagolás nem más, mint hagyomány, amire szigorúan véve bizony semmi szükség nincs.

A legtöbb ember egyszerűen úgy gondolja, hogy udvariatlanság csomagolás nélkül átadni az ajándékot. És van is benne valami, ha csak pőrén a kezünkbe nyomják a meglepetést, bizony joggal merül fel bennünk a gondolat: Csomagolni nem volt időd? Vagy talán idefelé vetted a benzinkúton…?

Sokan a csomagolás élményét is kedvelik. Kitöltenek egy kis pohár tojás likőrt, körberakják magukat a szeretteiknek vásárolt ajándékokkal, díszbe öltöztetik a szívüket, és karácsonyi zenét hallgatva, legjobb finommotoros képességük tudásuk szerint becsomagolják a cuccokat. Aztán csak ülnek, és elégedetten szemlélik a színes csomagocskákat.

Csomagolás nélkül nem lehet ajándékozni?

 

Nem, valóban nem illik. Viszont a csili-vili csomagolópapírok nagyszerűen helyettesíthetőek bájos ajándéktáskákkal vagy dobozokkal, amelyeket később újra felhasználhatunk. Így, amellett, hogy óvjuk a környezetet, jelentős összegeket meg is takarítunk, hiszen azért ezek a csomagolóanyagok nem éppen olcsók.

Kreatívabb honfitársaink persze másként is megoldhatják a csomagolás kérdését. Egy szép asztalterítő a nagymamának például egyszerre ajándék és csomagolóanyag, ami biztosan nem végzi a kukában, így nem is terheli a környezet (feltéve, hogy jó ízléssel választjuk ki).

Ha mégis ragaszkodsz a klasszikus csomagolópapírhoz, akkor vásárolj olyat, ami lebomlik. Lehet, hogy nem lesz átszőve ezüstszálakkal, nem világít a sötétben, és be kell érned egy natúr árnyalatú papírral, viszont a környezet nagyon hálás lesz neked ezért a kompromisszumért. Ha pedig minél többen választjuk ezt a megoldást, azzal máris hatalmas dolgot tettünk a környezet megóvásáért.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!