Így tedd stresszmentessé a karácsonyt

Minden évben megfogadod, hogy idén tényleg más lesz. Nem fogsz stresszelni, nem őrülsz meg, nem rohangálsz, nem kapkodsz, és nem leszel hulla fáradt, mire beköszönt az ünnep. Egyszerűen csak élvezni fogod, tényleg. Aztán ez valahogy évről évre félresiklik, és szent estére már annyira kimerült, enervált és feszült vagy, hogy alig várod a végét. Csokorba szedtünk neked néhány tippet, hogy ezúttal ne így legyen!

Engedd el az elvásárokat

 

Nem kell mindennek tökéletesnek lennie. Nem kell, hogy zserbó illat töltse be a lakást, ha történetesen nálatok senki sem rajong a zserbóért. Nem kell tizenhatfogást végigfőznöd (csak azért, hogy posztolhasd meg pláne nem), hogy utána két hétig azt kelljen ennetek, amikor már a könyökötökön jön ki. Gondold végig, hogy mit jelent az ünnep számodra, és mit jelent a családod számára? Ha történetesen nincs kedved egy hétig a konyhában robotolni, akkor nyugodtan meg is rendelheted valahonnan az ünnepi menüt, sem rosszabb anya, sem rosszabb ember nem leszel attól, ha nem hajtod magad halálra a konyhában. Nektek nem hiányzik a karácsonyfa? Semmi gond, akkor nem kell kajtatni, alkudozni, a hátadon cipelni – egy helyes kis grincsfa vagy egy műfenyő is bőven elég lehet.

Tervezz

 

Gondold át előre, hogy mit szeretnél megcsinálni az ünnepek előtt, és nyugodtan írj hozzá egy tartható, kényelmes ütemtervet. A vásárlásba, takarításba bátran vonj bele másokat is, nyilván senki sem várja tőled, hogy amíg egyik kezeddel ablakot pucolsz, a másikkal kavargasd a halászlevet.

Légy kompromisszumkész

 

Lehet, hogy neked nem fontos az adventi koszorú, de az anyósodnak igen. Ha együtt töltitek az ünnepeket, akkor tartsátok tiszteletben egymás szokásait, hogy mindenki jól érezze magát.

Nem lesz tökéletes

 

Így hát ne is legyenek illúzióid. Le fog ragadni a süti, a macska fel fogja borítani a karácsonyfát, a vendégek késni fognak… A lényeg, hogy legyél rugalmas, ne vessz el a részletekben, és ne akadj fenn az apróbb vis maior helyzeteken. A karácsonyt nem kell kottából játszani, nem a szabályokról, hanem a szeretetről szól.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!